Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde i frontkollisjon etter politijakt på E39

Politiet fikk melding fra trafikanter som reagerte. Til slutt havnet ulykkesbilen i feil kjørefelt og kolliderte med et vogntog.

E39: På E39 like ved Grauthelleren i Kristiansand skjedde det torsdag 4. april en ulykke. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En person er omkommet på E39 ved Grauthellere i Kristiansand etter en frontkollisjon mellom en personbil og et vogntog.

Politiet bekrefter at det i forkant av ulykken var en politijakt på stedet.

Politiet bestrider imidlertid at det var en forfølgelse av bilen, selv om vitner har forklart at politiet skal ha fulgt etter ulykkesbilen.

- Det var ikke en forfølgelse. Politiet gjorde et forsøk på å stoppe bilen og tok oppstilling et lite stykke før ulykkesstedet, sier politiadvokat Svein Håland i Agder-politiet til Dagbladet.

I en pressemelding klokka 22.16 torsdag kveld kommer det fram at politiet tok oppstilling to steder i Søgne, over en mil unna ulykkesstedet i Kristiansand.

- Politiet ga bilføreren signaler om å stanse, men bilføreren etterkom ikke dette, sier operasjonsleder i Agder politidistrikt, Eyvind Formo.

- Var en bilforfølgelse

OMKOM: En person er død etter en frontkollisjon på E39 ved Kristiansand. Det var en politijakt i forkant av hendelsen, og veien er torsdag kveld stengt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
OMKOM: En person er død etter en frontkollisjon på E39 ved Kristiansand. Det var en politijakt i forkant av hendelsen, og veien er torsdag kveld stengt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Politiet skal imidlertid ha hatt en bilforføgelse, sier leder for etterforskingsavdeling Øst-Norge, Liv Øyen, til Dagbladet.

- Vi ble varslet av politiet om hendelsen rett i etterkant. Vi har besluttet etterforskning siden det var en bilforfølgelse foran denne ulykka. Vi har plikt til å etterforske alle saker der noen er alvorlig skadd eller døde, sier hun til Dagbladet.

Hun sier de nå ikke har mer faktum i saken. De vil avhøre tjenestepersoner i kveld og fortsette avhør i morgen.

ETTERFORSKER: Liv Øyen, leder for etterforskingsavdeling Øst-Norge i Spesialenheten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ETTERFORSKER: Liv Øyen, leder for etterforskingsavdeling Øst-Norge i Spesialenheten. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Basert på vår informasjon var det en bilforfølgelse i forkant av ulykka. Hvor lang den var og hvor nær i tid den var ulylle, vet vi ikke, sier hun.

Hun sier de vil etterforske saken for fullt.

Kom over i feil kjørefelt

Ifølge politiet kom ulykkesbilen kjørende i feil kjørefelt på en strekning med midtdeler før det traff et vogntog i fronten.

Sjåføren av ulykkesbilen er bekreftet omkommet på stedet, opplyser operasjonsleder Eyvind Formo i Agder politidistrikt overfor Dagbladet.

Ifølge politiet vil fører av lastebilen kjøres til legevakt for videre kontroll.

Krimteknikere på stedet og ulykkesgruppa fra Statens vegvesen er på stedet, og det jobbes blant annet med omkjøring.

Trafikanter reagerte

Politiadvokat Svein Håland i Agder politidistrikt sier til Dagbladet at politiet forsøkte å stoppe mannen.

STANS: E39 stengt etter en front mot fronkollsjon mellom en personbil og en trailer ved Fidjane i Kristiansand.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
STANS: E39 stengt etter en front mot fronkollsjon mellom en personbil og en trailer ved Fidjane i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Per nå har jeg ikke informasjon om den var langvarig eller ikke, sier han.

- Hva var bakgrunnen?

- Det var flere trafikanter som meldte fra og reagerte på kjøringen til avdøde, sier han.

Ifølge politiet fikk de meldinger om uaktsom kjøring i området Vigeland / Mandal østover mot Kristiansand. Det er i så fall nesten fem mil fra da politiet først fikk melding til ulykkesstedet.

Spesialenheten varslet

- Vi er varslet av Agder politidistrikt om en ulykke. Vi henter inn fakta i saken nå, og det er ikke tatt noe endelig avgjørelse på om vi går inn i saken, sier Eivind Frøysland i Spesialenheten for politisaker til Dagbladet.

Han bekrefter at politiet har vært involvert.

- Vi er varslet fra politiet om at det har vært en trafikkulykke og fordi politiet i tjenestelig sammeneheng har vært involvert, sier han.

Politiadvokat Håland vil per nå ikke gå inn på årsaken til ulykken.

- Er det slik at han har havnet over i feil kjørefelt?

- Det er forhold som jeg per nå ikke vil uttale meg om. Dette er en sak som rutinemessig sendes over til Spesialenheten, sier han.

Krimteknikere er nå på stedet og gjennomfører undersøkelser.

- Vitne: - Flere forbikjøringer

Dagbladet har torsdag kveld vært i kontakt med et vitne til ulykken. Mannen forteller at han lå bak bilen hvor føreren omkom i flere kilometer før ulykken skjedde.

Vitnet sier han opplevde førerens kjøring som svært vinglete. Det ble også foretatt flere forbikjøringer.

Mannen, som ikke ønsker å stå fram med navn, sier at det også lå en politibil bak ulykkesbilen i flere kilometer før kollisjonen.

- De kjørte lenge uten blålys. Da de slo på blålyset, klarte føreren av bilen å komme seg forbi et vogntog og forsvant. Kort tid etter smalt det, forteller vitnet til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!