Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde i isvann

Fortvilte medsoldater prøvde desperat å redde livet til 21-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i det iskalde vannet glapp taket flere ganger. Først etter halvannen time ble soldaten trukket opp av dykkere.

Bare fire dager før dimittering måtte soldatene teste kreftene i det iskalde og øde fjellvannet. Nakne, og med klær og utstyr pakket i plast under seg, skulle soldatene dra seg 70 meter over det fire meter dype vannet, ved hjelp av et rep som var strukket hele veien over. Vannet skal ha holdt seks grader. En enslig soldat i en robåt skal ha vært den eneste sikringen. Da den vernepliktige 21-åringen fra Vormsund i Akershus var kommet halvveis over, mistet han kontrollen og slapp taket i repet. Han skal umiddelbart ha gått under vann.

Slapp taket

- Båten var like ved, og han som var i den kastet seg i vannet for å redde ham. Han fikk tak i soldaten, men ble selv trukket ned i dypet, og måtte slippe taket, opplyser informasjonssjef i Forsvarets 6. Divisjon, Stein-Gunnar Bondevik, til Dagbladet.

Soldatene tilhørte Kompani B i 6. Divisjons 2. Infanteribataljon, den samme bataljonen som utdanner soldater til tjeneste i Kosovo. De 160 soldatene som fortsatt er i Norge, er blant dem som ikke fikk eller ville ha tjeneste i utlandet, og skulle dimitteres fra førstegangstjenesten fredag. Men for 21-åringen endte den siste øvelsen med døden. En øvelse som ifølge Bondevik var planlagt i lang tid. Ulykken skjedde klokka 15.45 ved Lille Langvannet ved Heia i Balsfjord kommune.

Ble vist bort

Han bekrefter overfor Dagbladet at soldater fra nabotroppen, som var på en skytebane like ved, ble tilkalt for å delta i redningen.

- Der var noen vernepliktige som hadde dykkersertifikat, og som startet søk etter 21-åringen. De hadde ikke dykkerutstyr, men etter om lag 50 minutter fikk den ene tak i den forulykkede, men klarte bare å få ham halvveis opp fra dypet før taket glapp, sier Bondevik.

Redningsarbeidet var svært vanskelig i det kalde og grumsete vannet. Fortvilte medsoldater ble vist bort fra stedet mens de andre fortsatte søket.

Først etter en time og 15 minutter kom redningshelikopter og dykkere fram til ulykkesstedet. Et kvarter seinere ble den døde hentet opp.

- Det eneste jeg vet er at helikopteret måtte sørover og hente dykkerne i Bardufoss før det kunne sette kursen mot vannet. Jeg kan heller ikke uttale meg om sikkerhetstiltakene var gode nok for denne øvelsen, da politiet etterforsker saken, sier Bondevik.

Forsvaret har nedsatt en egen kommisjon som skal granske den tragiske ulykken.

GRANSKES: Ulykken etterforskes nå av politiet og Forsvaret. I går kveld ble stedet voktet av MP-soldatene Tor Magnus Eid (t.v.) og Vegard Kristiansen fra Skjold.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media