Døde i klatreulykke

Skipsrederen og fjellklatreren Arne Næss jr.(66) døde i en klatreulykke i Sør-Afrika i ettermiddag. Han etterlater seg sju barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde i ettermiddag i Sør-Afrika.

Ulykken skjedde ved et fjell i Franschoek, omkring 80 kilometer nord for Cape Town. Arne Næss jr skal ha bodd på L'Ormarins vingård i Franschoek.

Fjellklatreren skal ha vært gjest hos Johan Rupert, sønnen til industrimagnaten og miljøverneren Anton Ruper, ifølge Mary Martins-Engelbrecht, talskvinne for Interpol i Sør-Afrika til tv-stasjonen SABC

Fjellet som han falt ned fra ligger i samme området.

- Næss dro på klatretur klokka 8 i dag tidlig og falt i døden klokka 12.30, sier kaptein Etienne Terblanche ved det lokale politiet til AFP.

Sørafrikansk politi undersøker nå omstendighetene rundt ulykken.

Arne Næss jr skal ha vært i følge med andre klatrere, men var trolig alene da ulykken skjedde. Han var kjent som en habil klatrer og deltok blant annet i den norske Mount Everest-ekspedisjonen i 1985.

Født i Tyskland

Arne Næss jr ble født i Tyskland i 1937, sønn av Kikki Næss og German Raab. Mora var utdannet fysioterapeut og norgesmester i hundekjøring, skriver Mona Levin i sin biografi om Næss. Moren er søster til professor Arne Næss. Faren var tidligere skihopper og trener for den tyske hopptroppen.

Familien bodde i Tyskland under hele krigen. I november 1945 flyttet han og mora til Oslo. Foreldrene ble skilt i 1947 og da tok de familienavnet Næss.

Sju barn

Arne Næss jr. skapte seg en formue som skipsreder og bodde i USA og London, hvor rederiet hans har hovedkontor.

I 1966 traff han den gifte tobarnsmoren Filippa Kumlin d'Orey fra Sverige. Arne falt pladask for den fire år yngre kvinnen, og fridde etter kort tid. Sammen fikk paret tre barn, Christoffer, Katinka og Leona.

Ekteskapet med svenske Filippa Kumlin d`Orey sprakk, og i 1982 møtte Arne Næss den norske skuespilleren Mari Maurstad.

De to var sammen i fire år, inntil Arne Næss gjorde det slutt per brev.

Etter en av sine mange ekspedisjoner til Mount Everest, møtte han i 1985 en ny kvinne. På Bahamas. Det var barna hans som gjorde ham oppmerksom på at den mørke skjønnheten het Diana Ross.

Hele verdenspressen var invitert da den amerikanske divaen giftet seg med den norske fjellklatreren 1. februar 1986. I rask rekkefølge fikk Arne Næss og Diana Ross sønnene Ross Arne (11) og Evan Olav (10). I løpet av det 13 år lange ekteskapet bodde paret under samme tak én måned. Det meste av tida bodde Diana Ross i New York og Arne Næss i London. I 1999 fortalte Arne Næss jr til TV2 at det var slutt.

Noen måneder seinere traff han Camilla Astrup. Søt musikk oppsto og paret dro på kjærlighetsferie til et viltreservat i nærheten av verdenskjente Krüger nasjonalpark i Sør-Afrika. Der felte Camilla Astrup et av Afrikas farligste dyr, en velvoksen bøffel. Det fikk mannen som har besteget verdens høyeste fjell til å utbasunere for hele det norske folk på TV:

- Hun er jævlig modig og tør ting andre ikke tør. Jeg er sammen med en kvinne som gjør det samme som meg.

Camilla Astrup er datter av Sigurd Astrup, som er en av Norges 300 rikeste menn. 14. juli 2000 bekreftet Astrup overfor Dagbladet at kjæresteparet skulle ha barn, og torsdag 14. september 2000 fikk de en sønn. Nicklas Amadeus Astrup Næss. Han fikk en lillebror i mars i fjor, Louis Dekke Astrup Næss.

(Kilde: Dagbladets arkiv)

NEPAL: Arne Næss jr klatret flere ganger i fjellene i Nepal. Her med ett av barna han fjernadopterte.
ONKEL: Arne Næss senior og junior. Her under presentasjonen av boka «Livsfilosofi».
GIFT: Arne Næss giftet seg med Diana Ross i 1986.
HIMALAYA: Arne Næss jr ble rikskjendis etter ekspedisjonen til Himalaya i 1985.