Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde i Leiv Erikssons fotspor

OSLO/NEW YORK (Dagbladet.no): Nordmannen Roy Willy Johansen skulle følge vikingruta til Newfoundland med kajakk. I går ble han funnet død flytende på sjøen. Den 2800 kilometer lange turen fra Grønland var rammet av uhell fra starten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 37-årige nordmannen omkom på siste del av den strabasiøse turen. Politiet har bedt om en obduksjon, men de mistenker ikke at padleren fra Sandefjord er utsatt for noe kriminelt.

Tirsdag la han ut på siste etappe. Da hadde han allerede krysset Atlanterhavet fra Grønnland to måneder tidligere, men måtte avbryte på grunn av dårlige forhold. Målet var å nå L'anse aux Meadows på Newfoundland innen 9. oktober.

- Ambassaden har fått meldingen om dødsfallet, og vi har vært i kontakt med Johansens familie. Vi vil hjelpe til med å få den omkomne hjem, sier charge d'affaires Ole Brevik ved den norske ambassaden i Ottawa i Canada til Dagbladet.no.

Vikingruta

Planen var å følge ruta som Leiv Eriksson skal ha brukt da han oppdaget Amerika, skriver nyhetsbyrået AP.

18. juli la Johansen ut fra Holsteinsborg på vestkysten av Grønland, og helt fra starten begynte uhellet. Sandefjord-mannen møtte fem meter høye bølger, is, tett tåke, sterke vinder og isbjørner. Syk, kald, forfrossen og uten vann drev han rundt på et isflak i Davisstredet. Eventyret ble et mareritt.

Både vannet, reserveåren og en del av provianten forsvant da et isflak begynte å sprekke under ham mens han sov. Barskingen ble til slutt tvunget til å gi opp.

Med seg hadde han en nødpeilesender som via Hovedredningssentralen i Bodø kunne varsle Grønlands hovedredningssentral. Der mente de fra starten at hele ekspedisjonen var galskap.

Kalde krefter

1. august plukket kystvakta han opp fra ei øde øy, og Johansen ble deretter behandlet for frostskader på føtter og hender på et lokalt sykehus.

- Jeg skal fullføre denne ekspedisjonen, og jeg skal klare å holde beina varme resten av turen, sa Johansen fra sykehus-senga.

- Jeg skal nå L'anse aux Meadows med kajakk og gå i land.

Han risikerte lenge å miste de ytterste leddene på flere tær, men nektet å gi seg. Denne måneden fortsatte han ferden. I går ble han funnet drivende i kajakken 20 kilometer fra en eskimo-bosetting.

Da Johansen ble plukket opp tidligere i sommer, var det tredje gangen i år at kystvakta måtte assistere atlanterkryssere som måtte gi tapt for de kalde kreftene i sjøen.

KLAR FOR ATLANTEREN: Disse bildene ble tatt av Roy Willy Johansen (37) i juni - noen uker før han startet den tøffe ferden.