Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde i LSD-forsøk

Norske krigsbarn ble brukt som "forsøkskaniner" i militære forsøk med LSD på 50- og 60-tallet. Tre eller fire av de ti barna døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påstandene kommer fram i et prosesskriv til Oslo byrett i forbindelse med erstatningssakene mer enn 50 barn av tyske fedre har anlagt mot staten, opplyser Dagsavisen.

LSD-forsøkene var et samarbeid mellom Farmakologisk institutt ved Universitet i Oslo, Hærens våpentekniske korps og CIA.

Målet med eksperimentet var trolig å finne metoder for å kontrollere menneskers hjerne på, og derfor teste ut hvordan stoffer som LSD og meskalin virket på testpersonene.

Dagsavisen skriver at det i mange land, deriblant USA, er blitt avslørt at CIA under den kalde krigen drev med prosjekter for å få mennesker til å gjøre ting mot deres vilje. På denne måten kunne man kontrolle fanger, soldater og ta kontroll over et menneske. LSD var i en periode et av de mest lovende medikamenter i så henseende, og CIA støttet prosjekter i diverse land.

I Norge har det aldri blitt offentliggjort dokumenter som viser at rent militære LSD-forsøk har pågått. Advokatfullmektig Randi Hagen Spydevold sier til Dagsavisen at staten må gå gjennom sine arkiver for å finne dokumenter om denne saken. Og hvis krigsbarn ble brukt til LSD-forsøk, tyder dette også på at overgrep og diskriminering også har skjedd på andre måter, sier Spydevold.