Døde i natt

Helge Ingstad er død, 101 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kjente forskeren, forfatteren og eventyreren sovnet stille inn på Diakonhjemmets sykehus i Oslo litt over klokka 01 i natt.

Regjeringen har i formiddag besluttet at forskeren, forfatteren og eventyreren Helge Ingstad (101), som døde i natt, vil bli gravlagt på statens bekostning, melder statsministerens kontor i en pressemelding.

-Jeg tror at Helge Ingstad vil bli stående som en av de største nordmenn i forrige århundre, først og fremst på grunn av oppdagelsen av Vinland, som førte til at verdenshistorien måtte skrives om, sier journalist Arvid Bryne i Dagbladet til NTB.

Arvid Bryne var blant initiativtakerne til at det ble reist et monument over Helge Ingstad og hans kone Anne Stine utenfor Vikingskipshuset på Bygdøy 26. januar i år. Ingstad var selv til stede da monumentet ble avduket.

Monumentet ble laget av kunstneren Nils Aas. Det var egentlig planen at monumentet skulle stå ferdig til Helge Ingstads 101-årsdag 30. desember i fjor. Like før jul var Nils Aas og Arvid Bryne på besøk hos Ingstad for å orientere om framdriften og Nils Aas sa at det kunne holde hardt å få det ferdig til 30. desember. Ta den tid du trenger, jeg skal holde meg i live, svarte Helge Ingstad.

- Helge Ingstad var et varmt og sjenerøst menneske. Han behandlet sine medmennesker som likemenn. Jeg fulgte ham på en tre ukers reise i Kina i 1993 og han behandlet meg som en kompis, sier Arvid Bryne.

Okkupasjon av Grønland

Gjennom Helge Ingstads liv går det en nasjonal linje. Han var med på å okkupere Øst-Grønland i 1932 og 1933, og ble da utpekt som sysselmann på øya. Okkupasjonen skjedde med støtte fra den norske regjering etter at danskene hadde lurt Norge for Grønland i 1814. Men danskene brakte Grønland-saken inn for folkedomstolen i Haag og der tapte Norge.

I EU-kampen sto Helge Ingstad på barrikadene. Han kjempet for naturvern og sloss mot Alta-utbyggingen og mot den ødeleggelse av Finnmarksvidda som han betegnet som «samenes tragedie».

Helge Ingstad var en betydelig litterat, sier Arvid Bryne. Han utga ni bøker på Gyldendal og ved siden av Knut Hamsuns bøker har de solgt best av forlagets bøker. Boken «Pelsjegerliv» som Ingstad skrev i 1931 etter å ha levd fire år som pelsjeger i Canada, solgt i 100.000 eksemplarer i den første tid etter utgivelsen.

Eventyrer

Polfarer Erling Kagge sier at Helge Ingstad var en ordentlig eventyrer og gudfar for en hel generasjon av norske eventyrere i moderne tid.

Helge Ingstad var banebryter for de moderne ekspedisjoner til polare strøk. Han var en eventyrer, selv om det han gjorde også ble viktig for vitenskapen. Da vi skulle gjennomføre vår ekspedisjon til Nordpolen fikk vi moralsk og praktisk støtte fra Helge Ingstad.

Han sto opp for oss mot den kritikken som ble reist mot ekspedisjonen og han ga råd og var en samtalepartner for oss både på forhånd og underveis. Han ble også et forbilde på den måten at han klarte å livnære seg av sine ekspedisjoner ved å skrive bøker og holde foredrag om dem, sier Erling Kagge.

Forskere med mot

Arkeologen Dagfinn Skre ved Universitetet i Oslo sier at Anne Stine og Helge Ingstad viste et fantastisk personlig og vitenskapelig mot da de gikk på tvers av oppfatningen blant datidens forskere og satte i verk sine utgravinger i Newfoundland i 1960-årene for å finne spor etter vikinger.

Datidens forskere ristet på hodet over de to, som satte i gang sine utgravinger på bakgrunn av opplysninger gitt i de historisk usikre saga-skriftene. Anne Stine og Helge Ingstad møtte stor motstand. Det hang sammen med at det på den tiden var det gått politisk prestisje inn i dette forskningsfeltet og danske og norske forskere sto mot hverandre.

Danske forskere var sterke kritikere av ekteparet Ingstads arbeid. Men de to har påvist utover all rimelig tvil at det var nordmenn i Amerika på 1.000-tallet, 500 år før Columbus «oppdaget» verdensdelen. På bakgrunn av små odds oppnådde de to fantastiske resultater, sier Dagfinn Skre.

Vidsynt og energisk

Martin Blindheim, som sammen med sin kone Charlotte, var nære venner av ekteparet Ingstad, betegner Helge Ingstad som et vidsynt menneske som interesserte seg for veldig mange forskjellige ting.

Han hadde en fabelaktig energi som gjorde at han fikk gjennomført de mål han satte seg.

Etter fire år som advokat i Trøndelag brøt han over tvers og dro på ekspedisjon til Nord-Canada. Etter det kom hans eventyrlige ekspedisjoner og vitenskapelig resultater som perler på en snor. Men selve kronen på verket var utgravningene på Newfoundland, sier Martin Blindheim.

(NTB)

DØDE I NATT: Helge Ingstad.
KJEKK:uNGDOMSBILDE AV hELGE iNGSTAD, ÅRSTALL UKJENT.
<B>HISTORIE:Helge og Stina Ingstads utgravinger på L'anse aux Meadow, Newfoundland, bestyrket teorien om at vikingene først oppdaget Amerika.