«Døde i respiratorkø»

Ledelsen ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA) skriver i et hemmeligstemplet notat at pasienter har dødd som følge av mangel på respiratorer, skriver Romerikes Blad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avisen har mangelen på respiratorer blitt så stor at pasienter dør fordi de må kobles fra for tidlig. Notatet skal være skrevet av direktør Yngve Haugstvedt og sjeflege Jørgen Jonsbu ved SiA.

- Vi har flere eksempler på katastrofale konsekvenser. Pasienter som er tilbakeført sengepost har dødd kort tid etter, står det i det hemmeligstemplede notatet som er datert 19. november i år, melder Romerikes Blad.

Helse- og sosialdirektøren i Akershus ble for snart to uker siden varslet om den dramatiske situasjonen på sykehuset.

SiA-ledelsen beskriver notatet som det hittil sterkeste nødropet overfor sykehuseieren.

Svært alvorlig

Assisterende helsedirektør Lars Hanssen i Statens helsetilsyn ser svært alvorlig på opplysningene og forventer at fylkeskommunen umiddelbart tar affære.

Hanssen roser samtidig seksjonsleder Arne R. Rosseland ved SiA som har slått alarm.

Dermed er det klart at Statens helsetilsyn holder en beskyttende hånd over legen som ble truet med avskjed av SiA-ledelsen etter at han gikk ut med opplysningene om mannen som blødde i hjel i en ambulanse mens han ble fraktet fra sykehus til sykehus i Oslo og Akershus.

- Hvis det er slik at SiA-ledelsen er kjent med flere dødsfall som følge av ressurssituasjonen uten at de melder fra, påtar de seg et stort ansvar, sier Hanssen.

Har mennesker dødd på grunn av ressurssituasjonen, skal dette umiddelbart meldes til fylkeslegen og politiet.

Ingen kommentar

Sjeflege Jørgen Jonsbu viser til taushetsplikten og nekter å kommentere «respirator-dødsfallene» som han selv beskriver i notatet.

- Vi har fått pålegg fra fylkeskommunene om at slike dokumenter skal unntas offentlighet. Jeg vil bryte taushetsplikten hvis jeg kommenterer dette, sier Jonsbu som viser til at det er opp til fylkeskommunen å frigi dokumentet som beskriver dagens situasjon ved SiA.

Bemanningskrise

Bemanningskrisen er bare blitt verre og verre det siste året. Ved en sengepost har bare tre av 36 sykepleiere vært tilsatt i mer enn to år. 22 av sykepleierne ved posten har sluttet i løpet av årets ti førte måneder.

Som følge av dette er sykehus bemanningen i ferd med å utarmes. Det er ikke mulig å sikre nok pleiepersonal verken faste eller vikarer.

- Det er ikke mangel på problemer ved dette sykehuset. Etter at SiA for noen få siden mistet sin status som universitetsklinikk har rekrutteringsproblemene blitt ytterligere forverret, sier fylkeslege Ingebrigt Bruheim i Akerhus til NTB.

Det skaper dessuten turbulens blant de ansatte at de får dårligere lønn ved SiA enn i Oslo, sier han.

Bruheim var tirsdag ikke kjent med innholdet i notatet som omhandler ressurskrisen fra SiA-ledelsen.

- Jeg har hørt om det, men har ennå ikke fått noen tilbakemelding, verken fra SiA eller helse- og sosialdirektøren i Akerhus, sier han.

Bruheim sendte i dag et brev om ba om tilbakemelding.

(NTB)

HEMMELIG: Pasienter ved SiA har dødd som følge av mangel på respiratorer, går det fram av et hemmeligstemplet notat skrevet av ledelsen ved sykehuset, skriver Romerikes Blad.