Snøskred i Troms

Døde i snøskred - har satt krisestab

To personer er bekreftet omkommet i snøskredet i Lyngen i Troms. Alle instanser er koblet inn, sier ordfører.

SOFIATINDEN: To menn i slutten av tyveårene, hjemmehørende i Tromsø, omkom i skredulykken i Troms. Reporter: Agusta Magnusdottir. Foto: Anne Merete Mikkelsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag gikk et større snøskred på Sofiatinden i Troms.

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at to personer er omkommet. Det dreier seg om to menn i slutten av 20-åra, hjemmehørende i Tromsø. De pårørende er varslet.

- Det er gjort funn av to personer og begge er erklært døde, sa operasjonsleder Karl Erik Thomassen til Dagbladet lørdag ettermiddag.

Kort tid før 17.00 melder politiet på Twitter at leteaksjonen avsluttes.

- Vi har avsluttet aksjon, i samråd med Hovedredningssentralen. Vi har ikke gjort funn på stedet som skulle tilsi at det har vært andre involvert i raset, sier operasjonsleder Roy Tore Meyer til Dagbladet.

LETEAKSJON: Flere helikoptre var involvert i aksjonen i Lyngen i Troms. Aksjonen er nå avsluttet. Foto: Anne Merete Mikkelsen
LETEAKSJON: Flere helikoptre var involvert i aksjonen i Lyngen i Troms. Aksjonen er nå avsluttet. Foto: Anne Merete Mikkelsen Vis mer

- Vanskelig

Kommunen har satt krisestab.

- Vi har dessverre ganske god erfaring med å håndtere sånne situasjoner, sier ordfører i Lyngen kommune, Dan-Håvard Johnsen, til Dagbladet, og fortsetter:

- Nå er alle instanser koblet inn og alle har stilt seg tilgjengelig for å imøtekomme politiets ønsker, pårørende og andre som har vært involvert i situasjonen som ønsker å prate med helsepersonell.

SNØSKRED: Skredekspert Espen Nordahl beskriver Sofiatinden - der det i dag gikk et stort skred. Dato: 1. mai 2021. Video: Dagbladet. Vis mer

Skredet beskrives som stort av politiet. Farevarselet for snøskred i Lyngen er lørdag på faregrad to, ifølge Varsom.no.

- Dette er alltid like vanskelig å håndtere. Det finnes ingen fasit, sier ordføreren om dødsfallene.

Så personer i området

Operasjonsleder Karl Erik Thomassen sa tidligere i dag til Dagbladet at det var andre turgåere som meldte ifra om skredet klokka 13.25.

Thomassen fortalte at første luftambulanse landet ved skredområdet klokka 13.55.

- Men det var startet søk før det av et annet turfølge, sier han.

Skredekspert Espen Nordahl, forfatter av boka «Toppturer i Troms» beskriver Sofiatinden som et «komplisert fjell».

- Lyngsalpene et er et alpinområde med mange bratte fjell. Sofiatinden er et komplekst terreng. Du er i skredterreng i store deler av turen, altså et utfordrende terreng å ferdes i, sier Nordahl til Dagbladet.

HER GIKK SKREDET: Snøskred i Lyngen gikk ned fjellet Sofiatinden i Lyngen. To mennesker er bekreftet omkommet. Foto: Anne Merete Mikkelsen
HER GIKK SKREDET: Snøskred i Lyngen gikk ned fjellet Sofiatinden i Lyngen. To mennesker er bekreftet omkommet. Foto: Anne Merete Mikkelsen Vis mer

Han sier at folk som ferdes i dette fjellet i utgangspunktet bør ha erfaring.

- Man går i skredterreng, og kan selv utløse skred, eller man kan bli truffet av skred som er utløst høyere opp, sier han.

- Er det vanlig med skred der?

- Skred kan gå når det er bratt nok, og Lyngen er et området der det har gått mange skred.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer