Døde i stormen

Helse Finnmark valgte å sende en 85 år gammel syk kvinne med drosje over fjellet selv om de visste at det var storm og kolonnekjøring. Kvinnen døde av hjertestans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Øyenvitner mener den skrøpelige kvinnen fikk en uverdig avslutning på livet. Ambulansepersonell og yrkessjåfører stiller seg uforstående til at kvinnen ble transportert med drosje i uværet.

- Drosje er et utmerket transportmiddel for mange pasienter, men ikke i slikt vær. Jeg mener dette var fullstendig uforsvarlig. Det er grunn til å spørre om det var for å spare penger at sykehuset skrev henne ut, sier Ulf Ragnar Tangen ved ambulansetjenesten i Alta.

Helt fra klokka ni om morgenen tirsdag var det kolonnekjøring over Sennalandet. Den siste kolonnen forlot Skaidi klokka 17.20. En time seinere ble bilene stående fast ved Levdun. Da var E6 allerede stengt.

- Det er rystende at et gammelt og sjukt menneske blir tvunget til å kjøre kolonne over fjellet midtvinters, sier Jørn Losvær til Dagbladet.

Falt om i snøen

- Kvinnen virket langt fra frisk, dette må ha vært en voldsom belastning for henne, mener han.

Hans egen bil ble stående fast i det hvite infernoet. I drosjen foran satt den 85 år gammel kvinnen. Rundt midnatt forlot kvinnen drosjen for å trekke frisk luft etter flere timer i bilsetet.

- Jeg så at hun falt om i snøen. Sammen med drosjesjåføren var vi flere som fikk henne inn i bilen igjen. Vi holdt på med livredning i en time, sier Losvær.

Klokka 01.00 kom lege fram til stedet etter at veien igjen var åpnet. Da var kvinnen allerede død.

- Jeg har aldri opplevd så sterk vind i dette området. Snø og jordfokk gjorde sikten lik null. Det gjør vondt i hele kroppen når jeg tenker på den gamle damen, sier yrkessjåfør Terje Nilsen.

Visste om uværet

- Helse Finnmarks kjørekontor kontaktet vår vaktoperatør på Skaidi om lag klokka 13 tirsdag. De fikk da opplyst at det hadde vært kolonnekjøring hele dagen, og at kjøreforholdene over fjellet var til dels svært dårlige, sier Torbjørn Naimak, regionsjef for Statens vegvesen i Nord-Norge.

- Brøytemannskapet mente det var forsvarlig å starte over fjellet i kolonne. Så forverret været seg dramatisk, men det er slikt som kan skje på denne tida av året.

Den hjertesyke kvinnen ble innlagt torsdag i forrige uke og utskrevet tirsdag fra Hammerfest sykehus.

- Dette er en trist sak, men vi har fulgt vanlige prosedyrer, sier informasjonskonsulent Marit Kvarum ved Helse Finnmark.

- Er det normal prosedyre å sende gamle mennesker hjem i drosje under slike forhold?

- Vi mente det var medisinsk forsvarlig å frakte henne tilbake til aldershjemmet i Alta slik det ble gjort. Pasienten var gammel og fikk plutselig hjertestans, det kan man aldri kan gardere seg mot, sier Kvarum.

- Men hadde det vært større sjanse for å redde livet hennes om hun hadde blitt fraktet i ambulanse?

- Den diskusjonen vil jeg ikke gå inn på, sier Kvarum.

- Ble andre transportalternativer i det hele tatt vurdert?

- Pasienten ga selv uttrykk for at hun ville reise hjem med hurtigbåt, men vi ønsket ikke at hun skulle reise alene, sier hun.

Opprørt familie

85-åringens familie er opprørt over måten den syke kvinnen ble behandlet på: - Det er helt vanvittig å sende alvorlig syke i bil når det er slikt uvær. Hun hadde også sukkersyke, sier datteren til Altaposten.

I går ettermiddag hadde hun ennå ikke fått noen forklaring fra de ansvarlige i Helse Finnmark.

- FORFERDELIG: - Det gjør vondt i hele kroppen når jeg tenker på den gamle damen, sier yrkessjåfør Terje Nilsen (t.v.) i Tollpost Globe. Han var med i kolonnen sammen med Willy Olsen (i midten) og Pål Sivertsen.
DÅRLIG SIKT: Veien fokket igjen og kolonnen ble sittende fast i åtte timer.