Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Foreløpig obduksjonsrapport:

- Døde ikke av kvelning

Ifølge en anmeldelse som New York Times har publisert, skal en foreløpig obduksjonsrapport være klar. Det oppgis flere faktorer som skal ha spilt inn i dødsfallet.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

- La oss være tydelige. Situasjonen handler ikke lenger om drapet på George Floyd. Det handler om å angripe et sivilt samfunn, skape frykt og forstyrre våre flotte byer.

Det sier guvernøren i Minnesota, Tim Walz, under en pressekonferanse ved 09-tiden lokal tid. Det er ikke mange timene siden han sto på samme sted, midt på natta, og ga pressen en oppdatering på den voldsomme situasjonen i staten, spesielt i Minneapolis.

Minnesota har vært preget av omfattende protester og voldelige sammenstøt siden afroamerikanske George Floyd døde etter å ha blitt holdt nede av en politimann som presset kneet sitt mot halsen hans. Dette skal ha pågått i nesten ni minutter, ifølge en politianmeldelse.

Det er New York Times som omtaler anmeldelsen, hvor det også kommer fram at den foreløpige obduksjonsrapporten viser at det ikke finnes fysiske funn som støtter en diagnose som kvelning eller oksygenmangel. Ifølge dokumentet skal det ha vært en kombinasjon av flere faktorer som skal ha ført til dødsfallet.

Det hevdes at Floyd hadde underliggende hjerteproblemer, og dette i kombinasjon med behandlingen han fikk av politibetjentene og eventuelle rusmidler i hans system, skal ha bidratt til dødsfallet.

Under en pressekonferanse fredag sa Ben Crump og Lee Merritt, advokater for Floyds familie, at de krever en ny, uavhengig obduksjon, ifølge ABC News.

- Hån

Guvernøren omtaler gårsdagens opptøyer som «en situasjon med personer bestemt på å ødelegge, med ingen hensyn til borgere i Minnesota og med ingen andre ønsker enn ødeleggelse og kaos.»

- Med hensyn til legitimt sinne som kom etter det verden ble vitne til i drapet på George Floyd, og som har manifestert seg i en veldig sunn samling til minne om det tirsdag kveld, var det fortsatt til stede til en viss grad onsdag, og innen torsdag var det nesten borte. Gårsdagen var en hån av å late som at dette handler om George Floyds død, ulikheter eller historiske traumer, sier han og fortsetter:

- Fordi våre samfunn av farge og urfolkssamfunn var ute og kjempet, hånd i hånd, for å redde bedrifter det tok flere tiår å bygge. Infrastruktur og ideelle organisasjoner som har tjent et slitende samfunn, ble revet ned og brent av personer uten hensyn til arbeidet det tok.

Minnesota-guvernør Tim Walz maner til ro og sier de voldsomme opptøyene må stanse. Foto: AP / NTB scanpix
Minnesota-guvernør Tim Walz maner til ro og sier de voldsomme opptøyene må stanse. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
VOLDSOMT: En demonstrant står foran en overtent bygning i Minneapolis. Foto: AP Photo/John Minchillo
VOLDSOMT: En demonstrant står foran en overtent bygning i Minneapolis. Foto: AP Photo/John Minchillo Vis mer

To kriser

Ordfører i Minneapolis, Jacob Frey, sier at mange kommer til Minneapolis for å protestere.

- Våre borgere i Minneapolis er redde og med rette. Vi har sett bedrifter bli overstyrt, vi har sett samfunnsinstitusjoner satt i brann. Og jeg vil være veldig, veldig tydelig. Personene som gjør dette er ikke innbyggere i Minneapolis.

Han forteller om et skifte fra tidligere i uka, da det hovedsakelig var fredelige protester i byen, med mennesker som faktisk bor der.

- Et gradvis skifte skjedde, og vi så flere og flere komme fra utsida av byen. Vi så flere og flere personer som ønsket å forårsake vold i våre samfunn, og jeg må si, det er ikke akseptabelt.

Ordfører i St. Paul, Melvin Carter, forteller også at alle som ble pågrepet i hans by i går ikke var fra staten engang. Ordfører Frey ber om at volden og ødeleggelsene skal stoppe.

- Dette handler ikke lenger om verbale uttrykk. Dette handler om vold og vi må sørge for at det stopper. Vi er i midten av en pandemi nå. Vi har to kriser oppå hverandre. For å sikre at vi fortsetter å ha de nødvendige samfunnsinstitusjonene, må vi sørge for at våre bedrifter er beskyttet, at de er trygge og sikre.

TRAGISK: Videoen av George Floyd har gått verden rundt de siste par dagene. Nå har opptak av forløpet til hendelsen blitt publisert. Video: AP Vis mer

- Under angrep

Guvernør Walz advarer om at situasjonen ventes å forverres.

- Disse personene tilpasser seg, de mottar informasjon sammen, de får profesjonelle råd, sier han og bemerker at de får det de vil ha: Oppmerksomhet.

Han henvender seg deretter direkte til innbyggerne i Minnesota, og sier at dette er en utfordrende tid.

- Våre flotte byer, Minneapolis og St. Paul, er under angrep av folk som ikke deler våre verdier, som ikke setter pris på arbeidet som ble lagt inn i byene og som helt sikkert ikke er her for å hedre George Floyd.

Tusen nye soldater

Innbyggerne i Minneapolis ignorerte fredag ordfører Jacob Freys portforbud. Samtidig som portforbudet trådte i kraft klokka 20 marsjerte tusenvis i gatene.

Etter at biler og butikker var satt i brann, og det var meldt om plyndring mange steder, innførte ordføreren portforbud fredag kveld og helga gjennom, men det var tilsynelatende nytteløst.

Noen steder i byen brukte politiet bruke tåregass og gummikuler for å drive mengdene av demonstranter tilbake.

Guvernør Tim Walz har beordret full mobilisering av delstatens nasjonalgarde. 2500 soldater blir utplassert lørdag, opplyser Nasjonalgarden på Twitter.

Det er første gang siden andre verdenskrig at hele delstatens nasjonalgarde mobiliseres.

- Vi gjør alt for å gjenopprette ro og opprettholde freden i Minnesota, står det å lese i tweeten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!