- Døde koloniherrer stiller til valg

Opposisjonen i Zimbabwe melder om utbredt valgfusk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mindre enn en time etter at valglokalene i Zimbabwe åpnet i dag tidlig, kom de første rapportene fra opposisjonen om utbredt valgfusk.

Ved minst 19 valglokaler ble opposisjonens valgobservatør utestengt, fordi den sentrale valgkommisjonen hevdet å ha mistet akkrediteringen deres.

Eddie Matsangaise i Zimbabwes eksilforum, sier folk har meldt om at hvite, avdøde koloniherrer står oppført på valglistene. Velgere som trodde de var registrert er blitt avvist når de er kommet for avgi sin stemme, ifølge han.

- Det er opplagt at valgene ikke er frie og rettferdige, sier Matsangaise til CNN.

Skaper forvirring

Det er også andre problemer knyttet til gjennomføringen av valget. Mange av landets 5,7 millioner velgere er ikke inneforstått med at det i tillegg til presidentvalg, også er valg på parlamentet, senatet og lokalforsamlinger.

Fire ulike valgkort og fire forskjellige bokser har skapt forvirring blant enkelte av velgerne.

I tett befolkede områder der opposisjonen står sterkt, rapporteres det også om for få valglokaler.

- Døde koloniherrer stiller til valg

Likevel har oppmøtet ved de 9000 valglokalene vært bra.

- Det er en lang kø bak meg, men den er i bevegelse. Folk rundt meg er stille og venter tålmodig på å få avgitt sin stemmen, forteller Sandra (23) på telefon fra Bulawayo til BBC.

Frykter nytt Kenya

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med fraværet av vestlige valgobservatører og utenlandske medier, må valget som kan kaste president Mugabe fra makten etter 28 år, følges fra sidelinja. 

Begge de to motkandidatene, Morgan Tsvangirai og tidligere finansminister Simba Makoni, har en reell sjanse til å vinne valget.

Førstnevnte er en velkjent opposisjonskandidat som kjempet mot Mugabe i 2000, 2002 og 2005. Men Morgan Tsvangirai beskyldes for å være for lite visjonær, og i 2005 ble partiet hans Bevegelsen for Demokratisk Endring splittet i to fraksjoner.

Mange av tilhengerne har flyktet over til den uavhengige kandidaten Simba Makoni, som desillusjonerte velgere håper kan få landets kriserammede økonomi på rett kjøl.

Zimbabwe lider av en inflasjon på 100 000 prosent og stor matvaremangel.

Uansett utfall av valget er det frykt for at den tapende parten ikke vil godta valgresultatet, og at det kan føre til voldelige opptøyer slik som i Kenya for en tid tilbake.

<B>GIR SIN STEMME:</B> En delvis blind mann avgir sin stemme i hovedstaden Harare.