Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Døde mennesker, blod og knust glass overalt

Vetle Bo Saga (18) gjemte seg i et toalettavlukke sammen med fem andre i flere timer.

UFATTELIG: 85 unge er bekreftet omkommet etter angrepet mot AUFs sommerleir på Utøya. Foto: MORTEN EDVARDSEN / SCANPIX
UFATTELIG: 85 unge er bekreftet omkommet etter angrepet mot AUFs sommerleir på Utøya. Foto: MORTEN EDVARDSEN / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Først og fremst tenker jeg på dem som ikke har overlevd. På de gode vennene jeg ikke vet hvordan det har gått med, forteller Vetle Bo Saga (18) fra Ski til Dagbladet.

Han er en av mange AUF-ungdommer som i går ble vitne til skyteepisoden på organisasjonens årlige sommersamling på Utøya.

84 personer er til nå bekreftet drept, og flere titalls er skadd. Mange har status som savnet.  

- Det siste jeg husker før skytingen startet, var en telefon fra min tante, som lurte på om jeg var i Oslo. Jeg fortalte at jeg var på Utøya, og at her var det helt trygt. Så brøt helvete løs.

Ble informert 18-åringen er fylkessekretær i AUF i Akershus og jobber til daglig i organisasjonens lokaler på Youngstorget i Oslo.

I går var han imidlertid på Utøya sammen med et tjuetall andre representanter for AUF Follo, deriblant kjæresten hans.

- Jeg hadde akkurat lest på nettavisene om eksplosjonen i Oslo da det kom en beskjed over høyttaleranlegget om en samling i storsalen.

Bo Saga og de andre ungdommene blir møtt av AUF-ledelsen i storsalen og informert om det som har skjedd i Oslo.

Representanter fra AUF Oslo og Akershus fortsetter så samlingen i spisesalen.

- Vi som var nærmest berørt av eksplosjonen, fikk snakket mer sammen, trøstet og hjulpet hverandre å komme i kontakt med familie og venner i Oslo. Det hele begynte å løse seg opp da vi så ei stor gruppe AUF-ere løpe på baksida av det bygget vi befant oss i. Vi skjønte ingenting, så hørte vi flere smell.

Gjemte seg Ifølge 18-åringen bryter det ut panikk.

- Folk løp i alle mulige retninger. De frivillige vaktene forsøkte å holde orden og ba folk om å bli inne i bygget, men det var fullstendig kaos.

I trengselen får han og fire andre kommet seg inn på et toalett og presser seg inn i et avlukke.

- Vi hørte mange skudd og trodde det var flere som gikk rundt og skjøt. Vi var helt sikre på at dette var slutten. At noen hadde kommet for å ta oss alle, sier Bo Saga.

- På et tidspunkt hørte vi at noen kom inn i bygget og ropte at det var politi, og at det var trygt å komme ut. Noen svarte og kom fram. Da hørte vi to skudd, og det ble helt stille.

Prøvde å få tak i kjæresten Bo Saga og de fire andre ungdommene tilbrakte omkring to timer inne i avlukket.

Flere av dem hadde med seg mobiltelefoner og fikk varslet familie og venner via SMS og Facebook om at de var i live.

De ba innstendig om ikke å bli oppringt, i frykt for å påkalle seg oppmerksomhet fra det de da trodde var flere gjerningsmenn. 

18-åringen hadde kommet seg bort fra kjæresten, men holdt kontakt med hennes søsken.

- I starten brukte vi mye tid på å roe ned dem av oss som var hysteriske. Etter hvert som skuddene fjernet seg fra der vi var og ble færre, steg håpet om at dette likevel skulle bli bra. Men vi var hele tida redde for at noen skulle komme og sparke inn døra og stå der med et gevær.

Prøvde å hjelpe Via oppdateringer på nettaviser og Facebook fikk ungdommene etter en stund vite at politiet var på øya.

- Vi hørte at flere andre i samme bygg kom fram fra sine gjemmesteder og snakket med politiet. Da ble vi også trygge på at det var greit å komme ut.

Ungdommene blir kroppsvisitert av politiet.

- Politiet jobbet med å sikre området og hadde ikke kapasitet til oss. Vi forsøkte så godt vi kunne å hjelpe de skadde rundt. Det var døde mennesker, blod og knust glass overalt.

- Jeg var helt sikker på at en av de skadde så lå blant flere døde inne i bygget var kjæresten min, men det var det ikke. Etter som ting roet seg ned, ble vi eskortert av politiet ut til båten. Det lå mange døde mennesker overalt på øya.

Ufattelig I dag befinner 18-åringen seg hjemme sammen med kjæresten. Han er fast bestemt på å dra tilbake til Utøya.

- De ulike kommunene og partiet har satt i gang mange tiltak for å hjelpe folk å håndtere dette. Jeg har ikke tenkt å la dette ødelegge livet mitt.

- Mange av mine venner ble drept på grunn av sitt politiske standpunkt. Det er helt ufattelig at det kan skje i Norge. Dette kommer selvsagt til å endre mange ting, men det skal ikke få ødelegge AUF og det vi står og brenner for.

OPPLEVDE MARERITTET: Vetle Bo Saga (18) fra Ski i Akershus er preget etter massakren på Utøya. Foto: AKERSHUS AUF
OPPLEVDE MARERITTET: Vetle Bo Saga (18) fra Ski i Akershus er preget etter massakren på Utøya. Foto: AKERSHUS AUF Vis mer