Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde mens røykdykkerne lette

Her blir en kvinne båret ut av flammeinfernoet på Bjerke i Oslo. I en time kjempet hybelbeboeren en desperat kamp mot døden, men brannmannskapene fant henne for seint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen i to-etasjeshuset i Selvbyggerveien på Bjerke i Oslo ble en tragedie: I en time var kvinnen, som skal være 27 år, fanget i flamme-helvetet før røykdykkerne klarte å finne henne. Men etter 20 minutters intens gjenopplivingsforsøk måtte redningsmannskapene gi opp: Kvinnens liv sto ikke til å redde.

- Det var en forferdelig vanskelig brann, sier brigadesjef Terje Langholen ved Oslo brannvesen.

Barn kastet ned

Brannen brøt ut like før klokka 21.30 i går kveld. To barn, en gutt og en jente, ble reddet fra flammene etter å ha blitt kastet ned fra verandaen i andre etasje. Men det var flere barn i huset, og en røykskadd far skal ha klart å hente dem ut før flammene tok dem. I tillegg hopper tre voksne ut av huset før flammene overtok.

Lenge så det ut til at brannmannskapene hadde kontroll, og at alle var reddet ut av det brennende huset. Men rett før klokka 22.30 oppstod det kaos, da røykdykkere oppdaget en kvinne liggende i flammene. To røykdykkere fikk båret henne ut i hagen, hvor ambulansen ventet.

Flere redningsmannskaper prøvde forgjeves å få liv i kvinnen inne i ambulansen.

- Det var uvisst hvor mange som egentlig befant seg i huset. Vi trodde lenge det var 12 personer, men det viste seg at det var en ekstra beboer som vi ikke fått beskjed om, opplyste operativ uteleder Geir Sandvold til Dagbladet like før midnatt.

- Feilvurderte dere situasjonen?

- Nei, når det oppstår en brann, får vi folkeregisterets lister over hvem som bor i huset. I dette tilfellet stemte ikke tallene. Likevel har ikke dette stor betydning, for vi fikk opplyst at det muligens befant seg en kvinne i toppetasjen, svarer han.

Taksperrer

Ifølge brannmannskaper Dagbladet snakket med, var brannen av en meget spesiell art. Ifølge brigadesjef Langholen måtte brannfolkene slå seg gjennom taket i både første og andre etasje. Den omkomne kvinnen ble funnet liggende livløs innenfor døra i øverste etasje.

- På grunn av brannens utvikling og den kronglete veien opp til kvinnen, tok det tid før vi kom fram til hybelen, sier Langholen.

Røykdykkerne klarte heller ikke å gå gjennom taket, fordi taksperrene på kryploftet var i full fyr.

Alt i alt ble sju personer brakt til Oslo legevakt og Ullevål sykehus med røyk- og sjokkskader. Fire av disse var barn. En beboer, som bodde i første etasje, forteller til Dagbladet at flammene spredte seg svært hurtig.

- Vi kom oss heldigvis raskt ut, og ved hjelp av naboer fikk vi også reddet ut barna, forteller han.

To av barna var alene hjemme da brannen oppstod. Moren, som var på trening, fikk beskjed om brannen en drøy halvtime etter at den oppstod. Hun ble gjenforenet med sine barn ved 22.30-tiden på Ullevål sykehus i går kveld.

TRAGEDIE: 27-åringen som omkom i brannen i huset i Selvbyggerveien på Bjerke i Oslo, bodde på en hybel i loftleiligheten. Sju personer ble skadd i brannen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!