Døde minutter etter at hun ble voldtatt

16 år gamle Dereka Maria Rukan Mikula ble seksuelt misbrukt rett før hun døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette slo Kari Ormstad, professor i rettsmedisin, fast da ankesaken mot 21-åringen fra Son fortsatte for Borgarting lagmannsrett i går. I november i fjor ble han dømt til 13 års fengsel for drapet, men frikjent for voldtekt. Dommen ble anket av begge parter.

Skader

Det var Ormstad, som sammen med sin kollega på Rettsmedisinsk institutt, professor Sidsel Rogde, foretok den rettsmedisinske undersøkelsen av den drepte søndag 16. mars i fjor. Den konkluderte blant annet med at det ikke var funnet biologiske spor fra tiltalte som kunne knytte ham til voldtekten. På anmodning fra aktor, statsadvokat Arild Holden, presenterte de to i går bakgrunnsmaterialet fra sine undersøkelser.

Disse viste at offeret var påført skader i huden i underlivet. På spørsmål avviste Ormstad at skadene kunne ha vært påført ved en tidligere anledning, eksempelvis et døgn tidligere.

Gruoppvekkende

- Skadene må ha vært påført mens hun var i ferd med å dø. Det har bare vært et spørsmål om minutter mellom skadene og døden. Da inntrengningen skjedde, hadde den drepte fortsatt blodsirkulasjon. Det kan helt utelukkes at skadene skjedde tidligere, for det var ingen tegn til begynnende tilheling, noe som ellers starter i løpet av en time, sa hun.

I går fikk en lukket rett se den gruoppvekkende volden Dereka ble utsatt for natt til 15. mars i fjor. I tillegg til store hodeskader var det klare tegn på kvelningsskader. Rygg og lår hadde utallige kraftige merker etter slag med en stump gjenstand. Da rettsmedisinerne hadde vasket blodet av den drepte, oppdaget de også to bittmerker - ett på venstre underarm og et annet på høyre overarm. Fordi bittmerkene først ble oppdaget etter vask, var det ikke mulig å foreta DNA-test eller andre prøver.

Tiltalte har ved et par anledninger tidligere bitt mennesker han har vært i konflikt med.

Under hele gjennomgangen stirret han stivt ned.

INGEN TVIL: De to professorene i rettsmedisin, Sidsel Rogde (t.v.) og Kari Ormstad, etterlot ingen tvil om at Dereka ble voldtatt.
BLE MISBRUKT: Dereka Maria Rukan Mikula ble misbrukt seksuelt før hun døde, slår professorene i rettsmedisin fast.