Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde og sårede i gatene

Døde og sårede palestinere lå der de falt i Betlehem onsdag, andre dag av den israelske hærens gjenokkupasjon av Jesu tradisjonelle fødested.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kamper mellom væpnede palestinere og israelske soldater nær Manger-plassen i sentrum av byen hindret ambulanser i å komme sårede til hjelp og å hente drepte. Noen av de sårede søkte tilflukt i kirker og moskeer.

I Abda-familiens hus ligger likene av Samiya Abda og hennes voksne sønn, Khalid. Ansiktene dere er delvis sprengt bort.

- De ble skutt i går morges av en stridsvogngranat. Israelerne har hindret oss i å hente likene, sier Mohammad Saman, representant for palestinsk Røde Halvmåne i Betlehem.

- I live

- Bare en rask melding for å fortelle dere at vi er i live, sier den palestinske protestantiske presten Mitri Raheb i en e-post til NTB.

- Betlehem opplever den verste invasjonen på tiår, hvis ikke århundrer. Hele infrastrukturen er under angrep. Stridsvognene står rundt kirken vår og skyter mot sentrum av Gamlebyen, sier presten, som også forteller at store deler av inngangspartiet til presteboligen, garasjen og alle forretningene er blitt sterkt ødelagt.

- Jeg lurer på hvor lenge verden kan se på at Sharon ødelegger alt vi prøvde å bygge opp. Dette har ingenting å gjøre med å bekjempe terrorisme. Dette er Nero-komplekset til en som gleder seg over å se byer i flammer, sier Raheb.

I skjul

Palestinere skjuler seg i sine hjem. Enkelte kikker forsiktig og skremt fram fra dører eller vinduer ved siden av nedtrukne persienner, redde for det de sier er israelske skarpskyttere på hustak i nærheten, rapporterer nyhetsbyrået Reuters.

Rett nedenfor Fødselskirken, sør i byen, stormer en flokk barn tilbake i hjemmene sine idet en maskingeværsalve høres. «Skyting, skyting,» roper de. Mødrene hadde våget seg ut i butikkene for å handle det nødvendigste.

- Det er galskap, sier 70 år gamle Rasmia Mohammad. -Vi hører skyting hele natten. Vi har ikke vann til å lage brød, og bakeriene er stengt. Vi spiser bønner og suppe.

Manger-plassen

Ifølge innbyggere skal flere hundre palestinske politi- og sikkerhetsfolk ha søkt tilflukt i kirker rundt den sentrale Manger-plassen, tidligere en av de store attraksjonene for turister og kristne pilegrimer som besøker stedet der de tror Jesus ble født.

- Jeg har gjemt meg og mine barn, sier Ahmed Hassan, kontaktet på telefon. Tidligere var han medlem av det ubevæpnede turistpolitiet.

- Hvor er hjelpen fra araberverdenen, hvor er hjelpen fra våre arabiske brødre?

Trangt

Lokale TV-stasjoner melder om væpnede palestinere som har lidd martyrdøden, men oppgir ingen tall.

Forsiktige israelske soldater inntar nye posisjoner ved siden av stridsvogner og panserkjøretøyer klemt inn i smale gater og trange smug i det gamle bysenteret.

Innbyggere sier soldater stormet det lokale rådhuset og arresterte journalister på innsiden. Israelske soldater skjøt ogs å i retning av en gruppe journalister som gikk gjennom byen, men uten å såre noen.

Veiene er som hinderløyper, overstrødd av glassplinter og ruiner fra hus og forretningsfasader.

Mangler kapasitet

En fransiskanermunk inne i Fødselskirken sier at kirken ikke har kapasitet til å ta seg av rundt 200 militante palestinere som har søkt tilflukt der.

- Vi kan ikke forsørge 200 mennesker. Vi har et kloster for 30-40 personer, og forsyningene kan vare i to uker, sier den tyske munken Johannes Simon til nyhetsbyrået Reuters i Berlin på telefon.

- Israels forsvarsminister har forsikret oss at kirken ikke vil bli angrepet. Jeg håper situasjonen vil forbli slik, tilføyer han.

(NTB)

Israelske soldater slår seg inn i sentrum av Betlehem i dag.
Palestinere bærer en såret mann gjennom Betlehems trange gater.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!