Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde på vei til et bedre liv. - Symptom på en verden i voldsom ubalanse

Bildet av spedbarna ryster verden.

TRAGEDIE: De tre døde spedbarna ble forsiktig brakt i land øst for Libyas hovedstad Tripoli. Resten av de omkomne etter forliset - trolig rundt hundre mennesker - ble etterlatt til havs. Foto: Mahmud Turkia / AFP / NTB Scanpix
TRAGEDIE: De tre døde spedbarna ble forsiktig brakt i land øst for Libyas hovedstad Tripoli. Resten av de omkomne etter forliset - trolig rundt hundre mennesker - ble etterlatt til havs. Foto: Mahmud Turkia / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Middelhavet krevde fredag livet til enda flere flyktninger og migranter. Ei gummiflåte fylt til randen med rundt 120 mennesker havarerte utenfor kysten av Libya, og bare 16 ble reddet.

Bare tre av de omkomne ble plukket opp av sjøen av den libyske kystvakta - alle spedbarn. Resten ble etterlatt på havet, grunnet manglende ressurser.

«Så lenge så mange mennesker befinner seg i fare og nød, vil dette fortsette.» Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen

- Det var et fryktelig syn, sier kystvaktkaptein Salem al-Qadhi ifølge nyhetsbyrået AFP.

På stranda ventet nyhetsbyråets fotograf. Han tok flere bilder av de døde barna da de forsiktig ble brakt i land. Babyene hadde på seg fargerike klær, en av dem hadde fremdeles de rosa borrelåsjoggeskoene på.

16 OVERLEVDE: 16 flyktninger og migranter overlevde forliset, av rundt 120. De ble brakt i land sammen med de døde babyene. Foto: Mahmud Turkia / AFP / NTB Scanpix
16 OVERLEVDE: 16 flyktninger og migranter overlevde forliset, av rundt 120. De ble brakt i land sammen med de døde babyene. Foto: Mahmud Turkia / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Ble tvunget om bord

En av de overlevende, Amri Swileh (26) fra Jemen, sier han ble fortalt at båten bare skulle frakte 20 personer.

- Da jeg så hvor mange det var, nektet jeg å gå om bord, sier 26-åringen.

Men menneskesmuglerne bak turen tvang ham med, sier han, og viser fram armer med skrubbsår og blåmerker.

Alle Swilehs fem jemenittiske venner omkom. De 16 som ble reddet, er unge menn fra blant annet Gambia, Zambia og Sudan. AFP får opplyst at flere marokkanske familier var blant passasjerene. Ingen av dem overlevde.

- Fikk ikke hjelpe

Den spanske ideelle organisasjonen Proactiva Open Arms kritiserer lørdag den italienske kystvakta for å avslå et tilbud om å delta i redningsaksjonen for gummiflåta med spedbarna, og mener mange kunne vært reddet.

- I dag døde hundre mennesker i Middelhavet. Vi er rasende - ikke bare på grunn av av dødsfallene, men fordi de ikke brukte redningsbåtene i området, sier Proactiva Open Arms' leder Oscar Camps ifølge CNN.

Italias nye populistiske regjering har kraftig strammet inn på politikken overfor flyktninger og migranter, og nektet tidligere i juni et redningsskip med flere hundre mennesker om bord å legge til i landet. Spania sa til slutt ja til å ta imot skipet.

345 migranter ble fredag plukket opp og brakt i land i andre aksjoner utenfor Libyas kyst, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Ønsker militære styrker fra Europa

Bildet av de tre døde spedbarna har ikke gått upåaktet hen. Tysklands største avis Bild skriver i en harmdirrende lederartikkel, kalt «Hva Europa må gjøre for at slike bilder ikke lenger skal finnes», at lite er skjedd tre år etter at bildene av den døde syriske gutten Aylan gikk verden rundt.

Avisa mener først og fremst at menneskesmuglingsindustrien rundt flyktningstrømmen må stoppes, med alle tilgjengelige midler.

- Utviklingshjelp må knyttes til et krav om at europeiske militære styrker får ta del i [den nordafrikanske] kystovervåkingen, slår de fast.

- AVSKYELIG: Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland mener holdningen til flyktninger en del øst- og mellomeuropeiske EU-land oppviser, er avskyelig. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
- AVSKYELIG: Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland mener holdningen til flyktninger en del øst- og mellomeuropeiske EU-land oppviser, er avskyelig. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hundre ganger rikere

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland mener at bildet er mer nyansert.

- Menneskesmuglerne varierer fra helt avskyelige profitører som gir blaffen i om folk lever eller dør, til grenseloser som virkelig ønsker å hjelpe mennesker i nød til sikkerhet, sier han til Dagbladet.

Egeland mener at så vel bildet av de døde spedbarna som smuglervirksomheten er «symptom på en verden i voldsom ubalanse».

TALL I STATISTIKKEN: De tre døde spedbarna er blant 972 flyktninger og migranter som så langt i år er omkommet i forsøket på å nå Europa over Middelhavet, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migranter. Foto: Mahmud Turkia / AFP / NTB Scanpix
TALL I STATISTIKKEN: De tre døde spedbarna er blant 972 flyktninger og migranter som så langt i år er omkommet i forsøket på å nå Europa over Middelhavet, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migranter. Foto: Mahmud Turkia / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- I denne verdenen er innbyggerne i noen nasjoner, som Norge, hundre ganger rikere enn fortvilte mennesker i krigssoner som Syria, Nigeria og Somalia. Så lenge det ikke fins trygge måter å søke asyl på, vil smuglere og grenseloser være den eneste måten. Så lenge så mange mennesker befinner seg i fare og nød, vil dette fortsette, sier generalsekretæren.

EU-enighet

Samtidig som flyktningene kjempet for livet i Middelhavet, fortsatte krangelen mellom EU-landene om hvordan de best skal hanskes med strømmen av mennesker sørfra. Til dyp skepsis fra de østeuropeiske medlemslandene klarte de til slutt å bli enige natt til lørdag.

Ifølge avtalen skal EU-land i fellesskap ta hånd om flyktninger og migranter som plukkes opp i Middelhavet og settes i land på europeisk side. Deltakelsen er imidlertid helt frivillig - et absolutt krav fra organisasjonens østeuropeiske medlemmer, melder NTB.

Avtalen innebærer også et skritt videre på veien mot et nytt mottakssystem der medlemslandene deler på å drive et nettverk av sentre langs den europeiske middelhavskysten - og muligens også i Nord-Afrika.

Flyktningene og migrantene som kommer til sentrene, blir silt og omfordelt til andre EU-land for oppfølging. Men alt dette er altså helt frivillig for det enkelte medlemsland.

REDINGSAKSJON: - Det var en kamp mot klokka, men det gikk heldigvis bra denne gangen, på grunn at et veldig dyktig mannskap som klarer å holde hodet kaldt. Alle jobbet veldig bra sammen, sier styrkesjef Kjell Jan Kverme. Video: Kripos Vis mer

- Fullstendig kollaps

Egeland mener EU-forliket, «med alle sine svakheter», er det best mulige utfallet av dragkampen i Brussel.

- De sier for første gang at det skal bli mulig å søke om opphold i sentrene som skal bygges langs Europas sørkyst, og kanskje også i Nord-Afrika. Det betyr at flere enn Tyskland og Sverige [begge har mottatt forholdsmessig mange asylsøkere] er villige til å stå for verdier og menneskeverd, sier han.

Like fullt mener Flyktninghjelpens leder at motviljen fra medlemsstater i Øst- og Midt-Europa til å være med på flyktningdugnaden er «avskyelig».

«Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Polen skal få hjelp når de trenger det, men ikke gi det selv.» Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen

- Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Polen skal få hjelp når de trenger det, men ikke gi det selv. Jeg husker godt at østeuropeere kom til [hjembyen] Stavanger under den kalde krigen, som flyktninger fra kommunismen. Det er veldig ille hvordan medmenneskelige verdier fullstendig kollapser, sier han.

- Ingen grunn til å klage

Egeland mener smuglerne ikke kan utpekes som grunnproblemet.

- De er eneste mulighet for mennesker som flykter fra forfølgelse, som er blitt gitt asyl siden Jesu tid. Vi kan ikke slutte med det i vår generasjon, når våre forgjengere vernet om det. Utdanning og utvikling er på sikt den eneste måten å få slutt på at fortvilte migranter søker seg vekk, sier han.

Mange, også i Norge, mener flyktningene og migrantene bare er «lykkejegere». Fredag skrev tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) på Facebook:

«Norge bør ikke hente noen 'flyktninger' fra EU. Null. Ingen.»

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 29.05.2016 1017 MIGRANTER: Dagbladet ble med den norske redningsskipet «Siem Pilot» da det fraktet migranter mot Italia 26. mai. - Veldig mange kommer nok til å bli sendt tilbake igjen, sier Dagbladets reporter Line Fransson. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer Vis mer

- Er det én nasjon som ikke har grunn til å klage, er det Norge. Nordmennene utvandret massivt til USA, og under krigen flyktet mange til Storbritannia, USA og Canada, minner Egeland om.

- Det er et helt skrudd bilde at vi «oversvømmes» av flyktninger. Nesten ingen kommer inn, og de fleste oppfører seg veldig bra, og vil f.eks. jobbe på sykehjemmene når vi blir gamle. Bibelen sier «Jeg var fremmed, og dere tok imot meg» - ikke «dere møtte meg med piggtråd», sier generalsekretæren.

- Ingen garanti

Bildene av den syriske omkomne treåringen Aylan Kurdi ble utsatt for påstander om at de var arrangert. Selv om påstandene ble tilbakevist, er mange i dag skeptiske til om bilder av døde flyktningbarn kan være ekte og sannferdige.

- Enkeltbilder kan ingen garantere. Men bare den siste tida har flere mennesker dødd i Middelhavet enn den første generasjonen som døde i forsøket på komme seg over Berlinmuren. Vi var sjokkerte over det, men er nå villige til å akseptere et massivt tap av menneskeliv i vårt feriehav, sier Jan Egeland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media