Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde, råtne rein ligger strødd langs veien: - Makabert syn

- Har aldri opplevd så mange dødsfall på én vinter, sier lederen for reinbeitedistriktet. 

UVERDIG: Hilde-Kathrine Nilsen mener det er uverdig at de døde reinsdyrene blir liggende og råtne i veikanten. Forrige helg observerte hun og barna rundt 15 døde rein langs veien. Foto: Privat
UVERDIG: Hilde-Kathrine Nilsen mener det er uverdig at de døde reinsdyrene blir liggende og råtne i veikanten. Forrige helg observerte hun og barna rundt 15 døde rein langs veien. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hilde-Kathrine Nilsen er sjokkert over synet som møtte henne og barna da de var på kjøretur i Finnmark forrige helg.

Langs veien mellom Hopseide og Skjånes i Gamvik, observerte de rundt 15 døde, halvråtne reinsdyr.

iFinnmark omtalte saken først.

- Det var et makabert syn. Det er forferdelig at så mange døde reinsdyr bare blir liggende og råtne slik, det er uverdig. Det var særlig ubehagelig for barna mine, som har stor omsorg for dyr, sier Nilsen til Dagbladet, som hadde med seg sine tre barn på kjøreturen.

- Stor kontrast til NRKs bilder

Etter den uhyggelige kjøreturen, delte hun et bilde på Facebook-profilen sin. Det har skapt reaksjoner, og nærmere 40 personer har kommentert eller delt innlegget.

- Folk reagerer på at dyrene blir liggende og råtne. Det står i stor kontrast til NRKs bilder fra reinflyttinga minutt for minutt, som viser harmoni og at reinsdyrene blir tatt godt vare på. Jeg håper noen tar ansvar og fjerner dyrene så raskt som mulig, sier Nilsen.

«Reinflytting minutt for minutt» er det siste av NRKs programmer med sakte-TV. NRK opplyste forrige uke at over én million TV-seere har vært innom TV-sendingen med reinflyttinga, og at 17.000 seere i gjennomsnitt har fått med seg hvert minutt.

Sendingen skulle etter planen avsluttes med en spektakulær svømmetur over Kvalsundet, men måtte onsdag avsluttes før tiden på grunn av kulde og «uforsvarlige forhold».

- Det er selvfølgelig veldig trist å avslutte verdens hardeste direktesending med venting. Med været kan man ikke gjøre så mye. Det aller verste ville jo være om noe gikk galt dersom reindriftssamene tok risikoen fordi det skal sendes på TV, så man må bare godta at denne gangen gikk det ikke, uttalte redaktør Ole Rune Hætta til NRK onsdag.

REAGERER: Hilde-Kathrine Nilsen mener de døde reinsdyrene må bli tatt hånd om raskere. Foto: Privat
REAGERER: Hilde-Kathrine Nilsen mener de døde reinsdyrene må bli tatt hånd om raskere. Foto: Privat Vis mer

- Snøras årsaken

Nils Arvid Guttorm er leder for reinbeitedistrikt ni i Finnmark, som dekker området der de døde reinsdyrene ble observert. Han mener dyrene har omkommet som følge av snøras.

- Det har vært en hard vinter for dyrene, med mye snø, is og vind. De observerte reinsdyrene har blitt tatt av snøras, og nå som snøen har begynt å smelte kommer de til syne, sier Guttorm til Dagbladet.

Han forteller at dyrene vil bli fjernet så raskt som mulig.

- Å se dyrene slik, er selvfølgelig ikke noe hyggelig. Det har vi stor forståelse for. Vi har ikke fått fjernet dyrene ennå på grunn av isen, men de vil bli tatt hånd om så raskt den smelter helt, sier Guttorm.

Selv mener Hilde-Kathrine Nilsen at de døde dyrene allerede burde ha vært fjernet, men mener det er bra at noen nå tar ansvar.

- De er godt synlig i veikanten, og det er trist å se dem slik, sier hun.

Minst 80 døde rein

Distriktsleder Guttorm forteller at oppsiktsvekkende mange reinsdyr har omkommet i vinter.

HARD VINTER: Leder for reinbeitedistrikt ni i Finnmark, Nils Arvid Guttorm, forteller at oppsiktsvekkende mange reinsdyr har omkommet i vinter som følge av snøras. Foto: Privat
HARD VINTER: Leder for reinbeitedistrikt ni i Finnmark, Nils Arvid Guttorm, forteller at oppsiktsvekkende mange reinsdyr har omkommet i vinter som følge av snøras. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har aldri opplevd så mange dødsfall på én vinter. Vi har anslått at minst 80 rein har omkommet i vinter, men vi frykter at det er flere. Det er veldig trist å miste så mange dyr, og det er store tap for dem som driver med reindrift, sier Guttorm.

Han understreker at det store antallet døde rein skyldes snøras.

- Reinsdyrene har ikke dødd som følge som følge av sult eller kulde, og de blir tatt godt vare på. Det har gått mange små ras i vinter, og siden dyrene går fritt kan vi dessverre ikke forhindre at de blir tatt av ras, sier distriktslederen til Dagbladet.