Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde som følge av feilkommunikasjon

En svikt i kommunikasjonen innen Oslo brannvesen førte til at brannvesenet ikke fikk reddet ut en 27 år gammel kvinne fra Stord av en brennende firemannsbolig på Årvoll i Oslo sist uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannslukkingen skal nå gransket av Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE) i Tønsberg, opplyser brannsjef Øivind Fjellheim til NTB.

Kvinnen ringte selv brannvesenet og fikk beskjed om å holde seg i hybelleiligheten på loftet til brannvesenet kom. Hun kunne ikke bruke trappen for å komme seg ut, fordi oppgangen var full av røyk. Operatøren på brannmeldingen ringte to ganger til brannmannskapene med beskjed om at kvinnen ventet på å bli reddet.

Feil leilighet

- Brannmannskapene fikk vite av andre beboere i huset at det kanskje var en kvinne innesperret i en hybelleilighet i den delen av huset der det ikke brant. Mannskapene konstaterte ved selvsyn at det ikke var noen i den leiligheten. Kvinnen ventet i den andre hybelleiligheten på loftet, sier han.

Brannsjefen konstaterer at det skjedde en beklagelig glipp i kommunikasjonen. Han kan likevel ikke trekke den konklusjonen at kvinnen kunne ha vært reddet. Det er det umulig å uttale seg om, sier han.

Alle normale utrykningsrutiner ble fulgt under denne brannen, men likevel gikk det galt, sier brannsjefen.

Mer nøyaktig

- I etterhånd kan vi si at det hadde vært mulig å være mer spesifik med informasjonene, slik at vi hadde fått fram at kvinnen var i hybelleiligheten i den del av huset der det brant. Vi må nå vurdere om vi kunne ha organisert innsatsen på en helt annen måte, sier han.

Oslo brannvesen skal nå vurdere om enkelte rutiner kan endres og forbedres, slik at kommunikasjonen i forbindelse med brannutrykning blir bedre.

Brannsjef Fjellheim sier at han aldri har vært borti noen liknende som denne dramatiske hendelsen.

Hendelsen har vakt sterke reaksjoner innad i brannkorpset. - Brannvesenets målsetting nummer en er å redde liv. Når det ikke lykkes, går det innpå oss, sier Fjellheim.

Mislyktes

- Brannslukking er en marginal hendelse. Vi opererer på grensen mellom suksess og fiasko. Denne gang var ikke den lille nødvendige marginen på vår og den omkomnes side, sier han.

Brannsjefen forventer også at Oslo politikammer på fritt grunnlag kommer til å vurdere om brannvesenets innsats ved denne brannen skal granskes av politiet. Politiet hadde forøvrig ansvaret for å lede arbeidet på skadestedet under denne brannen.

Den tragiske hendelsen skyldtes ikke mangel på ressurser. I alt ti brannbiler med mannskaper og 20 røykdykkere var på brannstedet.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!