Døde trolig av kugalskap

Norden fikk sannsynligvis sitt første kugalskap-dødsfall da en pasient døde på Aker sykehus i forrige uke. Alt tyder på at mannen hadde samme sykdom som har drept 76 mennesker i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kugalskap

  • Kugalskap og Creutzfeldt- Jakobs' sykdom (CJD) inngår i samme sykdomsgruppe.
  • Mennesker som spiser kjøtt fra dyr smittet av kugalskap, kan bli smittet av CJD.
  • Sykdommen angriper hjernen, og forårsaker demens, funksjonshemming og død.
  • Inkubasjonstida kan være lang, anslagsvis 15 - 20 år.

Norge har dermed med all sannsynligvis fått sitt første offer for den nye varianten av Creutzfeldt-Jakobs sykdom kalt BSE. Det er en menneskelig form for kugalskap som smitter via infisert kjøtt, skriver Aftenposten.

- Jeg bekrefter at en pasient døde i forrige uke med en diagnose som høyst sannsynlig er Creutzfeldt-Jakob. Vi vet ikke om det er den smittsomme varianten før obduksjonen foreligger, sier fungerende sjeflege Ewa Ness ved Aker sykehus.

Etter det Aftenposten erfarer var mannen i midten av 50-årene, og han hadde vært syk et halvt års tid. Mannen har vært i utlandet ved flere anledninger, og en teori er at han kan ha spist infisert kjøtt der.

Legene på Aker advarer mot hysteri rundt sykdommen. De understreker at smitten trolig ikke finnes på Aker sykehus eller i Norge.

- Kugalskap er jo aldri blitt påvist i kjøtt i Norge, og muligheten for å bli eksponert for dette i landet er svært liten, sier overlege Hans Blystad ved Statens institutt for folkehelse til Aftenposten.

Det har tidligere vært flere dødsfall på grunn av Creuzfeldt-Jakobs i Norge, men samtlige har vist seg å skyldes den såkalte sporadiske avrianten, som oppstår av ukjente årsaker og ikke skyldes infisert kjøtt.

Den siste uken har kugalskap fått stor oppmerksomhet etter en rapport i England. Der ble det fastslått at 75 mennesker var døde etter kugalskap-smitte fra storfekjøtt.

I helga ble en 14 år gammel jente i England landets 76. offer for den forferdelge sykdommen. Britiske myndigheter frykter at hele 136.000 mennesker kan rammes av Creuzfeldt-Jakobs syndrom i de neste 40 årene.