Døde tyske soldater ligger synlig ved tursti

Styrtet med fly i 1944.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to siste åra har turgåere på vei mellom Storronden og Midtronden kunnet beskue levningene etter to tyske soldater som omkom i en flystyrt i 1944. Nå er lokale i distriktet opprørt over at de døde soldatene ikke blir hentet ned, skriver Gudbrandsdølen Dagningens nettutgave gd.no.

- Det er sløvt av politiet ikke å hente ned levningene. Vi kan ikke sitte stille og se på at soldatene blir liggende ved turisttråkket enda en sommer, sier Paul Rindal, turistvert i Dørålen, til gd.no.

Politiets forklaring skal ifølge Rindal være at det er for risikabelt å lande på stedet med helikopter.

13 omkom

Det var i november 1944 at et militærfly med 13 tyske soldater, blant dem høytstående stabsoffiserer, styrtet i Rondane. Det tok lang tid før flyet ble funnet, og først i 1964 ble sju døde fraktet ned.

Flere omkomne ble ikke funnet - før nå, etter at et ras blottla de to «nye» likene.

Også Arnfinn Brenden (76), som deltok i aksjonen i 1964, er opprørt over at ikke noe blir gjort for å gi de døde soldatene et mer verdig siste hvilested.

- Forsvaret har plikt til og ansvar for å ta hånd om dem som fortsatt ligger ved flyet, sier Brenden til lokalavisa.

POPULÆRT: Rondane er et yndet turmål for turister fra inn- og utland, som inntil videre kan beskue - og plyndre - døde tyske soldater som omkom ved Midtronden under krigen. Foto: ØYSTEIN FLEDSBERG/CREATIVE COMMONS
POPULÆRT: Rondane er et yndet turmål for turister fra inn- og utland, som inntil videre kan beskue - og plyndre - døde tyske soldater som omkom ved Midtronden under krigen. Foto: ØYSTEIN FLEDSBERG/CREATIVE COMMONS Vis mer

Likplyndring

- I sommer må politiet ta affære. Jeg kjenner folk som har plukket våpnene av soldatene. Det er ikke noe problem å finne dem, og med dagens metoder vil det heller ikke være noe problem å identifisere dem, sier turistvert Rindal.

Lensmann Anders Torvik på Dombås sier han ikke kjenner opplysningene om soldatene, men opplyser at de i første instans er politiets ansvar.

- Mandag morgen vil vi drøfte saken på kontoret og finne ut hva vi eventuelt må foreta oss videre sier Torvik til gd.no.

Døde tyske soldater ligger synlig ved tursti