Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Døde under grottedykking

Ulykke 1,2 kilometer inne i fjellet i Nordland, på 75 meters dyp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk klokka 19.05 i kveld den dramatiske meldingen: En dykker hadde da kommet seg i sikkerhet i Plurdalen øst for Mo i Rana og varslet om at en kamerat lå omkommet inne i et gigantisk undersjøisk grottesystem.

Kunne ikke reddes

- Dykkermakkeren konstaterte at mannen var død, på 75 meters dyp 1200 meter inne i fjellet. Vi sendte først ut et Sea King redningshelikopter i tilfelle det kunne bistå med noe, men dette er en svært komplisert operasjon der et helikopter ikke er til noen nytte, opplyser redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Dagbladet.no.

Det er ikke kjent hva som har skjedd under grottedykket, og politiet er foreløpig sparsomme med informasjon inntil alle pårørende er varslet.

- Vi vet foreløpig lite om ulykken. Dette er en veldig spesiell aktivitet, sier operasjonsleder Espen Heiszter ved Helgeland politidistrikt til Dagbladet.no.

Han bekrefter at det skal ha vært en samling med flere grottedykkere i området, men det var kun avdøde og én annen person nede i den aktuelle grotten da ulykken skjedde.

Den omkomne mannen betegnes av dykkermiljøet som erfaren.

- Dykkingens Formel 1

Pluragrotta er den mest kjente arenaen for grottedykking i Norge. Erfarne dykkere kan gjøre dykk på opptil fire timer i grottesystemet, som ennå ikke regnes som ferdig utforsket.

- Dette er det største vannfylte grottesystemet i Norge. Kartleggingen av dette har vært en utfordring for grottedykkermiljøet i flere år, sier huleforsker og professor Stein Erik Lauritzen ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.no i kveld.

Det bekrefter Thomas Torjusen, som driver nettstedet Dykkesiden.com. På det populære diskusjonsforumet strømmet kondolansene inn i kveld.

- Grottedykking er det vi kaller «teknisk dykking». Sammenlignet med ordinær sportsdykking kan vi si forskjellen er som mellom Formel 1 og vanlig bilkjøring, sier Torjusen til Dagbladet.no.

Han forteller at dykkerne i Pluragrotta blant annet bruker blandingsgass i trykkflaskene som gjør at de kan være mye lenger under vann, og at de alltid har minst dobbelt sett med flasker. Den svært krevende sporten foregår langs liner festet i fjellveggen, og krever planlagte stopp for dekomprimering og utregninger av gassbruk mens dykkingen pågår.

- Dette skjer med mange strikte sikkerhetstiltak, alle har gått kompliserte kurs og trener jevnlig på nødsituasjoner som kan oppstå. Derfor lurer alle på hva som kan ha skjedd i kveldens ulykke, sier entusiasten.

Ifølge ham foregår det dykk i Pluragrotta nesten ukentlig.

- Dette er det fineste stedet for denne aktiviteten i landet, og hendelsen kommer til å ryste hele dykker-Norge, sier Torjusen, som kjenner til avdøde.