Døde uten pappa

Kreftsyke Andres ba den colombianske FARC-geriljaen om å la ham få se faren før han døde. Men tolvåringen døde uten å få ønsket oppfylt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Andres Felipe Perez hadde i lang tid forsøkt å få FARC-geriljaen til å løslate faren, Jose Norberto Perez, som ble kidnappet for 22 måneder siden. 12-åringen var dødssyk av kreft og håpet å få lov til å møte sin far, som er politimann, i juleferien.

Etter at 12-åringen døde tirsdag fortalte guttens mor, Francia Edith Ocampo, at sønnens siste ord før han døde var: «Jeg går og legger meg. Vekk meg hvis pappa ringer».

Men 12-åringen fikk altså ikke sitt mest inderlige ønske oppfylt.

Paven

Historien hans har vakt stor oppmerksomhet i Colombia, hvor om lag 2.000 personer har vært villige til å bytte plass med gisselet. Pave Johannes Paul II og andre kjente figurer har dessuten appellert til den venstreorienterte geriljaen.

At gutten nå døde, uten å få sitt høyeste ønske oppfulgt, vil gi gnist til raseriet mot geriljaen, mener slektninger av 12-åringen.

Bildene av ham, der han har ligget syk med skallet hode på grunn av strålebehandlinger mot kreften, pustende med en oksygenmaske på seg, har blitt offentliggjort i aviser og TV-stasjoner.

Fra sykesengen har 12-åringen gjentatte ganger, med svak stemme, via TV-kameraene bønnfalt geriljaen om å løslate faren.

Trodde ikke på sykdommen

For to måneder siden sa lederen av FARC, Manuel Marulanda, at gutten burde dra til geriljaens selvstyrte område slik at de kunne sjekke om han virkelig var syk.

Men da mediekampanjen for å få satt fri Andres Felipe Perez' far virkelig toppet seg sist måned, sa geriljabevegelsen FARC at de var villige til å gjøre en byttehandel med myndighetene: Politimannen mot et arrestert FARC-medlem med dårlig helse.

Men dette kravet nektet Colombias regjering å innfri.

- Distanserer seg

Camillo Gomez som forhandler med geriljaen på vegne av regjering en i Colombia, sa sent tirsdag at FARC nå er i ferd med å distansere seg selv fra det colombianske folket, men at forhandlingene måtte fortsette.

- Vi må fortsette å bevege oss framover. Dette er veldig pinefulle handlinger som har vist den harde virkeligheten om krigen i Colombia. Vi må forsikre oss om at våre barn ikke vil dø uten sine foreldre, sa han.

Vanskelig

I november hadde FNs spesialutsending i Colombia, norske Jan Egeland, møter med lederne for FARC-geriljaen i et forsøk på å få ny fart på fredsprosessen i landet.

- Alle forstår at det er svært enkelt å avbryte en fredsprosess. Det er svært vanskelig å starte den opp igjen, sa Egeland etter besøket.

- Om vi ikke fortsetter å dytte fredsprosessen oppover bakken, kan det gå år før vi får en ny sjanse, fortsatte han.

FARC har nektet å vende tilbake til forhandlingsbordet, og har blant annet forlangt at president Andres Pastrana gjør slu tt på det colombianske flyvåpenets overflyginger over deres område, som er på størrelse med Sveits.

Pastrana har gitt geriljaen frist til 20. januar med å legge ned våpnene, og få slutt på borgerkrigen som bare de siste ti årene har kostet 40.000 mennesker livet.

(NTB)

UTEN PAPPA:</B> 12 år gamle Andres Felipe Perez hadde ikke sett faren, Jose Norberto Perez, på 22 måneder da han døde.
BEGRAVELSE:</B> I går ble Andres Felipe begravet. Vennene tok farvel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer