Dødehavet kan forsvinne

Ett av verdens sju naturlige underverker.

TØRKER OPP: Her vasset et par i Dødehavet, en innsjø som stadig blir mindre. Foto: REUTERS/Ammar Awad
TØRKER OPP: Her vasset et par i Dødehavet, en innsjø som stadig blir mindre. Foto: REUTERS/Ammar Awad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dødehavet risikerer å gå glipp av status som ett av verdens sju naturlige underverker. Men situasjonen er verre enn som så: Innsjøen på grensen mellom Israel og Jordan kan komme til å forsvinne helt.

Den faretruende utviklingen er igjen i søkelyset foran markeringen av Verdens vanndag søndag. Og Dødehavet er langt fra den eneste vannressursen som trues av det forskere mener er menneskeskapte klimaendringer.

Isen i Antarktis kan komme til å smelte helt ned, noe som vil føre til at vannstanden i verdenshavene stiger med opp til fem meter. Dette vil imidlertid neppe skje før om 100.000 år, selv om den globale oppvarmingen fortsetter som i dag, sier fagfolkene.

Stridstema

I Midtøsten er retten til knappe vannressurser et sentralt stridstema mellom israelerne og palestinerne, som sliter med å finne fram til en fredsavtale. Sett i et slikt perspektiv kan faren for at Dødehavet går glipp av status som naturlig underverk virke triviell.

Men historikere påpeker at denne innsjøen har spilt en viktig historisk rolle gjennom tusener av år, og mange betrakter området som den menneskelige sivilisasjonens vugge. På israelsk hold hevdes det at palestinere og jordanere saboterer underverksprosessen.

- Dette er 100 prosent politikk. Vi må ha et møte mellom offisielle utsendinger fra de tre partene, men hvis palestinerne vet at det kommer en israeler, vil de holde seg borte, sier den israelske organisatoren Seffi Hanegbi til nyhetsbyrået Reuters.

«Galt»

Hanegbi mener det var galt å trekke inn israelske lokalpolitikere fra det palestinerne - og FN - mener er en ulovlig jødisk bosetning på Vestbredden. Dette førte til at det gikk politikk i saken, og Dødehavet bør stå over politikken, framholder israeleren.

For det er trolig bare gjennom tverrpolitisk samarbeid at Dødehavet kan reddes fra å tørke inn. Sviktende tilførsel av vann fra elva Jordan og andre vassdrag har ifølge Verdensbanken ført til at vannstanden i innsjøen falt med 26 meter fra midten av 1960-årene til 2007.

Hvis innsjøen skulle vinne status som ett av verdens sju naturlige underverker, vil det gi hardt tiltrengt internasjonal oppmerksomhet. Men konkurransen er hard, blant annet fra Geirangerfjorden i Norge og Europas største isbre Vatnajökull på Island.

(NTB-Reuters-AFP)

 

 

 

SKRUMPER INN:  Bildet viser en del av Dødehavet, rett ved Ein Gedi, og er tatt 9. august 2007. På grunn av mindre vann fra Jordanelven har Dødehavet sunket en meter det siste året.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Yannis Behrakis
SKRUMPER INN: Bildet viser en del av Dødehavet, rett ved Ein Gedi, og er tatt 9. august 2007. På grunn av mindre vann fra Jordanelven har Dødehavet sunket en meter det siste året. Foto: SCANPIX/REUTERS/Yannis Behrakis Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer