Dødelig epidemi i Sudan

Hittil har 84 personer mistet livet og ytterligere 144 blitt syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Verdens helseorganisasjon (WHO) varsler nå om et nytt utbrudd av «Rift Valley Fever» (RVF) i Sudan. RVF er et virus som vanligvis kun rammer dyr, men som også kan smitte mennesker.

Så langt er 228 mennesker rapportert smittet på landsbygda i Sudan. 84 av disse er døde.

Ingen botemiddel

For to uker siden begynte et team fra WHO å undersøke bekymringsmeldinger fra Kosta i hjertet av Sudan. Fire dager senere kunne teamet slå fast at det dreier seg om «Rift Valley Fever». Hittil er 15 steder i Sudan rammet.

Det finnes per i dag ingen effektiv medisin eller vaksine mot sykdommen. Det eneste som hjelper, er forebyggende tiltak. Viruset smitter foreløpig ikke fra menneske til menneske, men mennesker kan få viruset via myggbitt, syke husdyr eller ved inntak av ubehandlet kjøtt og melk.

Akutte symptomer

Hos mennesker dukker symptomene opp etter to til fire dager. Først rammes leveren av gulsott. Deretter den syke å kaste opp blod, blø i huden og fra åpne kroppsåpninger. Overlevelsesraten er på 50 prosent. For de som ikke overlever, inntreffer døden som regel etter tre til seks dager. Andre versjoner av viruset kan gi tap av syn eller hjerneskade og koma, men er mindre dødelige. Det er imidlertid den førstnevnte versjonen som har brutt ut nå.

«Rift Valley Fever» ble først oppdaget i 1931 på en sauegård i Rift Valley i Kenya. Viruset har siden blitt rapportert i Nord-Afrika og i Afrika sør for Sahara. I 1997-98 var det et stort utbrudd i Kenya, Somalia og Tanzania.

BLØR TIL DØDE: Her behandler leger uten grenser en pasient som har blitt smittet av en sykdom som kan ligne på RVF, nemlig Ebola, i Kongo i september i år. Illustrasjonsfoto: HO/ Scanpix
BLØR TIL DØDE: Her behandler leger uten grenser en pasient som har blitt smittet av en sykdom som kan ligne på RVF, nemlig Ebola, i Kongo i september i år. Illustrasjonsfoto: HO/ Scanpix Vis mer

I september 2000 ble viruset for første gang bekreftet funnet utenfor Afrika, da flere tilfeller ble rapportert i Saudi-Arabia og Yemen.

Dødelig epidemi i Sudan