Dødelig feber raser i Latin-Amerika

Økningen av dengue-feber i det tropiske Latin-Amerika har kastet sin skygge over karneval i Brasil, gjenoppbygging i Mellom-Amerika og turistindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i Brasil har utbruddene nådd slike dimensjoner at flere tilfeller av febersykdommen ble registrert på ett år enn i hele Sør-Amerika tidligere, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO).

De siste utbruddene, som hittil har krevd sju liv i Brasil, var et resultat av kraftige regnvær og varmt vær, de beste omstendighetene for smittebærende mygg.

Utbruddene, som ennå ikke er blitt klassifisert som en epidemi, har krysset grensa til Paraguay.

Dengue-feber har spredd seg dramatisk i de siste tiårene, ifølge WHO, og det skyldes særlig den raske økningen av den fattige befolkningen, som lagrer drikkevann i åpne tanker.

- Sannheten er at folk som ikke har rennende vann, vil ha vann lagret på en måte som er ideell for mygglarvene, sier Jaime Torres, en helseekspert i Venezuela, der det har vært 50.000 tilfeller i 2001.

Cuba har sendt ut en hær av 11.000 mennesker for å feie gater og eliminere dammer med brakkvann, der myggen trives.

Peru har meldt om 700 tilfeller av dengue i år. Sykdommen fører med seg feber, hodepine, smerter i ledd og muskler, blødninger i gummene og munnen, og den fører nesten alltid til døden.

Mellomamerikanske land som Nicaragua, som nylig ble rammet av orkaner som ødela hus og infrastruktur, har meldt om høye tall. Allerede har Nicaragua meldt om flere tilfeller enn i hele sin historie.

Dengue-feber var sjelden før 1970. Men i 1998 var det meldt om 616.000 tilfeller over hele verden, over dobbelt så mange som i 1995.

NTB-AFP