Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødelig forskjell i kreftbehandling

Om du sokner til et stort sykehus med mange spesialister eller et av de mindre sykehusene kan være avgjørende for hvor god behandling du får etter at du har fått diagnosen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge påtroppende generalsekretær Stener Kvinnsland i Kreftforeningen er det en betydelig sammenheng mellom antall pasienter som blir behandlet ved avdelingen per år og kvaliteten på behandlingen - en forskjell som kan bety liv eller død for pasienten.

- For enkelte krefttyper kan det tenkes at kvaliteten på behandlingen er bedre ved sykehus som har mange pasienter - rett og slett fordi det store pasientvolumet gir legene større erfaring, sier han.

Sakket etter

Endetarmskreft er en kreftform der det tidligere var stor forskjell i tilbakefall etter hvilket sykehus man ble behandlet på. Tidlig på nittitallet tok spesialister i mage- og tarmkreft ved regionsykehusene i bruk en ny behandlingmetode. Tilbakefallsprosenten ved sykehus som ikke hadde leger som hadde lært seg den nye kirurgiske metoden, var på nesten 35 prosent. Etter noen år kom de mindre sykehusene etter, og nå er prosenten under ti prosent.

For de fleste kreftformerer foreligger det ennå ingen konkrete tall for forskjell i overlevelse som er spesifikk for alle sykehus. Men Kvinnsland, som selv er avdelingsoverlege ved Radiumhospitalet og en av landets fremste eksperter på brystkreft, er overbevist om at forskjellen er mulig å tallfeste.

- Mesteparten av litteratur fra utlandet viser at forskjellen er rell - og stor, sier Kvinnsland.

Først i verden

Også Kreftregisteret har lenge hatt mistanke om at situasjonen er den samme for andre kreftformer. Leder i Kreftregisteret, Frøydis Langmark, setter derfor i disse dager i gang en større undersøkelse som en oppfølging av Norsk kreftplan i tett samarbeid med sykehusene.

Norge skal, som et av de første land i verden, avdekke mørketallene. Tilbakefallsprosent og overlevelsesprosent for pasienter med eggstokk-, bryst-, prostata-, lunge- eller lymfekreft skal registreres sammen med hvilken behandling de har fått underveis.

- Eksperter på disse sykdommene sitter ofte spredt på for mange sykehus og behandler for få pasienter til å kunne vedlikeholde ferdighetene, sier Langmark.

Stener Kvinnsland i Kreftforeningen er enig med Langmark at det er på tide å se på arbeidsdelingen mellom sykehusene - og om nødvendig sentralisere behandlingen av enkelte kreftsykdommer. Spesielt gjelder dette krefttyper som må behandles av flere spesialister samtidig.

- Det er større muligheter for å sette sammen et team av spesialleger der ekspertisen er samlet, sier Kvinnsland.