Dødelig giftslørsopp skjulte seg i stekepanna

Svenske Mikael (42) trodde han stekte deilige traktkantareller. Nå håper han på en ny nyre.

DØDELIG: Selv i små mengder kan spiss giftslørsopp være dødelig. Den må ikke forveksles med deilige traktkantareller. Foto: UiO
DØDELIG: Selv i små mengder kan spiss giftslørsopp være dødelig. Den må ikke forveksles med deilige traktkantareller. Foto: UiOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Ikke visste Mikael Sandberg at en spiss giftslørsopp hadde blandet seg med traktkantarellene han hadde i stekepanna, melder Aftonbladet.

For rundt et år siden fikk den uheldige svensken i seg giftsoppen som hadde lurt seg med blant traktkantarellene han hadde plukket i skogen.

- Jeg renset 96-97 prosent, men siste lille rest heiv jeg direkte i stekepanna, sier Sandberg til Aftonbladet. Fire dager senere fikk han vondt for å tisse og smerter i ryggen. Nyrene kollapset og hjertet ble forstørret. I tre måneder lå han på sykehus.

- Hadde jeg kommet til sykehus én til to timer senere, hadde jeg vært borte i dag, sier 42-åringen.

I dag må han til dialyse tre ganger i uka, fire timer hver gang. Håpet er at han etter hvert får transplantert en ny nyre.

- Jeg fikk en dyr lærdom, sier Mikael Sandberg.

Ifølge Wikipedia er spiss giftslørsopp en av de giftigste  soppene i Norge. Soppen er vanlig i fuktig, sur granskog i Sør-Norge og Trøndelag. Soppen blir 5-13 centimeter høy og er rødbrun med gule belter på stilken. Hatten er 3-7 centimeter bred. Sporeavtrykket er brunt.

Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffet orellanin. Dette virker sakte og skader lever og nyrer. Selv små mengder sopp kan være dødelig.

Ved mistanke om inntak av slik sopp, må man straks forsøke å fremkalle brekning, og oppsøke lege snarest.

Det er mye sopp i høst, og også nordmenn bør være på vakt. I går skrev Dagbladet at minst 20 nordmenn har hatt behov for medisinsk behandling etter soppforgiftning hittil i år.

TRAKTKANTARELL: Dette er en god matsopp. Foto:Jan Greve/Scanpix
TRAKTKANTARELL: Dette er en god matsopp. Foto:Jan Greve/Scanpix Vis mer