Dødelig haisommer

Fem mennesker er drept og spist av hvithai langs Australias øst- og vestkyst på et halvår. Selv inne i Sydneys indre havn angriper hai svømmere og folk i småbåter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen dager siden surfet 48-åringen Richard Butler nord for Sydney, da en over to meter lang hai bet seg fast i leggen hans. Butler overlevde angrepet og klarte å redde seg i land. Men der oppdaget han at et kjøttstykke på størrelse med en knyttneve hang løst fra leggen.

- Jeg trodde jeg kom til å blø i hjel på stranden, sier Butler.

Han klarte likevel å kravle seg de 500 meterne til nærmeste hus, der han fikk hjelp. Etter å ha sydd 80 sting på sykehus er Butler takknemlig for at han ikke føyde seg inn i en skremmende statistikk denne sommeren.

Scener fra «Haisommer»

Like heldig var ikke 25-åringen Cameron Bayes. Bare deler av surfbrettet hans ble funnet etter det dødelige angrepet ved kysten av Cactus Beach i Sør-Australia 24. september i fjor. Dette var det første av en serie aggressive haiangrep i Australia og kunne vært tatt ut av filmen Haisommer. Dagen etter ble 17-årige Jevan Wrights drept foran øynene på vennene. - Haien tok både Jevan og surfbrettet i munnen. Brettet brakk i to, og vi så aldri noe mer til Jevan. Det var aldri noen kamp, han forsvant bare, sier Craig Pringle.

I november fikk en mann bitt av benet mens han tok et morgenbad ved Perths populære Cottesloe Beach. Haien var en fire meter lang hvithai. Mannen, Ken Crew, døde av skadene.

Senere samme måned falt en fisker over bord fra en tråler utenfor Townsville. Mannen ble spist av hai, og hodet hans dukket opp i magen på en kjempetorsk. Den mest skremmende historien skjedde likevel da hobbyfiskeren Danny Thorpe, som var livredd hai, forsøkte å overleve på en kantret båt. Det eneste redningsmannskapene fant etter Thorpe var hans sønderrevne redningsvest og matboks.

Angriper båter

I tillegg til angrepene med dødelig utgang har det hver uke denne sommeren vært rapporter om kanopadlere, surfere og svømmere som har fått nærkontakt med de opptil fem meter lange, aggressive hvithaiene. Selv langt oppe i Parramatta-elven i Sydney har det vært hai de siste månedene. I snitt har bare ett menneske blitt drept av hai i Australia de siste årene, nå er tallet mangedoblet.

Australia opplever den verste haisommeren i manns minne. Fram til midten av 1980-tallet var det nærmest fritt fram for å drepe hai langs kysten av Australia. Men folks oppfatning av hai har endret seg.

Som følge av lobbyvirksomhet ble det innført totalforbud mot all haifangst i 1997, og innført enorme bøter på en kvart million kroner for dem som ble tatt.

Haiene trekker i stedet til seg turister. Bare i Sør-Australia er det sju internasjonale operatører som tar med turister i metallbur under vann for å oppleve hai på nært hold. Åte i form av blod og dyrekadavre blir sluppet ut for å tiltrekke seg haien, og med stor suksess.

(NTB)