Dødelig Hongkong-virus skremmer

Hongkong/Oslo (NTB-Baard O. Aakvaag): Helsemyndighetene i Hongkong mener at et dødelig influensa-virus kan spre seg til hele verden. Men det er ingen grunn til panikk, sier overlege Liv Flugsrud i Statens institutt for folkehelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 54 år gammel mann døde fredag av viruset, og en 13 år gammel jente som ble smittet, skal være på bedringens vei. Dermed er det konstatert i alt fire tilfeller av den nye influensavarianten, som er døpt H5N1.

- Vi vet også at det må være flere som er smittet av viruset, sier Flugsrud til NTB.

Statens institutt for folkehelse er meldestasjon for Verdens helseorganisasjon (WHO), og blir holdt orientert om nye invfluensavarianter.

Høns

- Viruset finnes hos høns i Hongkong, og vanligvis smitter det ikke over på mennesker. Viruset ble oppdaget for noen måneder siden, og det er foreløpig uklart hva som er på gang.

- Det er heller ikke påvist at viruset smitter mellom mennesker. De som ble smittet skal ha vært i kontakt med høns. Men vi vet at flere mennesker må være smittet, sier Flugsrud.

To eksperter fra det amerikanske senter for sykdomskontroll (CDC) kom til Hongkong lørdag for å hjelpe til med å sette i verk mottiltak mot viruset, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Kineserne har økt laboratoriekapasiteten kraftig. Dette er noe av årsaken til at slike virus blir oppdaget, opplyser Flugsrud.

Viseadministrerende helsedirektør i Hongkong, Paul Saw, sier at myndighetene i Hongkong og de amerikanske ekspertene arbeider på spreng for å få laget en vaksine mot influensaen. Kineserne har også bedt Verdens helseorganisasjon om hjelp.

Raskt

- Vi må arbeide raskt for å hindre at viruset sprer seg til resten av verden, sier Saw. Verdens helseorganisasjon har varslet produksjonssentrene for vaksine over hele verden, opplyser han.

Internasjonale eksperter sier at lignende virus tidligere er blitt overført fra dyr som griser og fugler.

Den første kjente influensaen i verden, spanskesyken, brøt ut mellom 1918 og 1919. Om lag 20 millioner mennesker døde av denne sykdommen. Nærmere 40 år senere døde en million mennesker av asiasyken.

Helsemyndigheter over hele verden har trappet opp beredskapen i forbindelse med det nye viruset. Men også Saw ber folk om ikke å få panikk.

Panikk

Viruset ble første gang oppdaget etter at en tre år gammel gutt i Hongkong døde i mai etter å ha blitt smittet.

Avisen The South China Morning Post melder at noen eksperter frykter at influensaen kan utvikle seg til en verdensomspennende epidemi. I en artikkel i det britiske fagbladet Nature i oktober skrev eksperter at viruset må følges nøye fordi det har et ukjent epidemisk potensial.

- Viruset har en 50 prosents dødsrate, noe som er ekstremt høyt. Betydelige sykdommer dreper vanligvis under 10 prosent, sa Daniel Levanchy fra Verdens helseorganisasjon.

PÅ VEI:Et dødelig virus som er funnet i høns i Hongkong, kan finne veien til resten av verden, mener helseeksperter i Kina.