Sprer seg:

Dødelig hunde­sykdom oppdaget flere steder i landet

Gikk ut med advarsler om dødelig og smittsom hundesykdom i Oslo-området. Nå er sykdommen oppdaget flere steder i landet, og dødstallene stiger.

DØDELIG: Mattilsynet advarer mot en dødelig og trolig smittsom hundesykdom som har spredd seg til flere deler av landet. Illustrasjonsfoto: REX / NTB Scanpix
DØDELIG: Mattilsynet advarer mot en dødelig og trolig smittsom hundesykdom som har spredd seg til flere deler av landet. Illustrasjonsfoto: REX / NTB ScanpixVis mer
  • Vet du noe mer om saken? Er hunden din smittet? Kontakt Dagbladet på 2400@db.no

Veterinærinstituttet, Mattilsynet og flere dyreklinikker har de siste dagene advart mot en ukjent og dødelig hundesykdom i Oslo-området. Nå er sykdommen trolig oppdaget flere steder i landet, ifølge Mattilsynet. Og det siste døgnet har antallet døde hundet steget fra sju til minst 20, opplyser dyreklinikken AniCura.

- Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. Det er uklart om det er sammenheng mellom alle de rapporterte tilfellene, sier Sasja Rygg, kommunikasjonsansvarlig hos AniCura, i en pressemelding.

Seksjonssjef Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet bekrefter overfor Dagbladet at de har fått melding om flere hunder med samme sykdomsforløp flere steder i landet.

- De fleste er nok på østlandsområdet, men det er hunder som har hatt liknende sykdomsbilde helt opp til Trøndelag i nord og til Tønsberg i vest.

Onsdag gikk AniCura dyreklinikk ut og advarte om den alvorlige hundesykdommen, etter at mange hunder var lagt inn med liknende symptomer. Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff.

Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand.

De smittede hundene i Oslo-området skal ha oppholdt seg på områder sentralt i hovedstaden: Blant annet i Iladalen, Frognerparken, på Bygdøy og ved Vettakollen. Foreløpig er det ikke gjort undersøkelser ved stedene hundene har oppholdt seg.

- Ikke enda. Vi får nå inn flere rapporter om syke hunder også utenfor Oslo-området, og gjør i dag ikke undersøkelser i parker i og utenfor Oslo.

Ingen svar

Mattilsynet, Veterinærinstituttet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og flere dyresykehus jobber har de siste dagene jobbet på spreng for å finne sykdomskilden.

De har så langt ikke funnet noe svar.

- Vi har ikke noe mer svar i dag, enn vi hadde i går ettermiddag. Men vi håper at vi skal få mer kunnskap om årsaken til dette utbruddet i løpet av dagen i dag eller morgendagen, sier Grøndahl.

Seksjonssjef: Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet. Foto: Privat
Seksjonssjef: Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet. Foto: Privat Vis mer

Sykdomstilfellene antas å skyldes virus eller bakterier, men foreløpige undersøkelser har ikke gitt svar på hva som er årsaken.

- Er det den rådende teorien at det er snakk om et virus?

- Sykdommen framstår som relativt smittsom, når det er relativt mange hunder i et større områder. En del virus kan være mer smittsomme enn bakterier, men det er virus eller bakterieinfeksjoner vi tenker mest på. Det kan også være andre forklaringer, som sopp eller stoffer i fôret som vi ikke har oversikt over. Vi holder alle muligheter oppe, sier hun.

Titalls syke hunder

Antallet døde og smittede hunder har fått alarmen til å gå hos mange.

- Vi vet at sju hunder er døde, hvor vi antar at de er døde som følge av dette sykdomsutbruddet. I tillegg er det rundt 20 hunder, kanskje over 20, som er eller har vært alvorlig syke.

- Mange hunder har blitt smittet på kort tid. Er det grunn til å frykte begynnelsen av en pandemi?

- Nei, ikke enda. Absolutt ikke. Vi anser dette som et alvorlig utbrudd som rammer hunder som blir alvorlig syke. Vi setter inn store ressurser for å finne årsaken, og samarbeider tett med Veterinærinstituttet og andre dyresykehus for å oppklare årsaken.

Mattilsynet har følgende råd til hundeeiere - spesielt i Oslo-området:

  • Begrens nærkontakten mellom hunder.
  • Når hunder luftes bør de ikke få hilse på hundene de møter på veien, eller i parken.
  • Ikke la hunden din snuse i grøften hvor andre hunder har oppholdt seg.
  • Hunder som viser sykdomstegn bør raskt tas med til veterinær. Rask behandling kan være avgjørende.
  • Hundeeiere bør generelt følge de rutinene for vaksinering som veterinæren anbefaler.
  • Mattilsynet opplyser også til VG at store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses

Utvikler seg raskt

Hun forteller at flere hunder, som Mattilsynet mistenker har blitt syke av den samme smitten, nå er ute av faresonen etter intensiv behandling.

- Mange av disse hundene blir veldig sjuke, veldig fort. Men mange har fått god intensiv behandling, og det er gjort en stor innsats blant veterinærene.

- Er det ekstra skremmende at man ikke kjenner årsaken til sykdommen?

- Det er naturligvis bedre å vite hva årsaken er. Da kan vi iverksette gode tiltak. All tid vi ikke kjenner årsaken så er det vanskelig å iverksette gode tiltak.

- Kan være et nytt virus

Det er heller ikke gitt at Mattilsynet og Veterinærinstituttet lykkes med å finne smittekilden.

- Det kan være vanskelig å finne årsaken. Ved store matforgiftningsutbrudd blant mennesker er det ikke lett å finne årsaken, selv om man vet hva folk har spist. Det er ikke sikkert vi klarer det i dette tilfellet, men vi har stor tro på at vi skal finne en årsak.

- Kan det være snakk om en helt ny og ukjent sykdom?

- Vi har ingen grunn til å tro det, men vi kan heller ikke utelukke det. Det kan være et virus vi ikke har sett før, men det er umulig å si akkurat nå. Vi må undersøke mer, sier Grøndahl.

SKULLE BARE KJØLE SEG NED: Hundene Abby, Izzy og Harpo skulle bare kjøle seg ned i en dam torsdag kveld, men dette endte med tre dødsfall. Video: CNN Vis mer

I jakten på en sykdomskilde blir det tatt avføringsprøver av syke hunder, mens tre av hundene som har mistet livet er under obduksjon.

- Dette prioriteres veldig høyt i Mattilsynet. Når det er så mange dyr som er involvert, og så alvorlige sykdomstegn, så får det stor prioritet.

De syke hundene får intensiv behandling av veterinærer.

- Den viktigste behandlingen, ved alvorlig diare og oppkast som dette, er å tilføre væske. Hundene får væske intravenøst, og selvfølgelig annen behandling i tillegg. Avhengig av sykdomsbildet, så vil de kunne få kvalmestillende medisiner, smertelindrende behandling og i noen tilfeller antibiotika.

Det er foreløpig ingen tegn til at sykdommen smitter til mennesker.

- Så langt har vi ikke fått noe informasjon om at mennesker har blitt smittet, og det er veldig betryggende. Det er snakk om mange alvorlig syke hunder, som både eiere og mange veterinærer har vært i kontakt med, men ingen har blitt smittet.

Derfor er heller ikke Folkehelseinstituttet koblet inn i saken.

Hundene som har dødd skal være «godt voksne» hunder mellom sju og 13 år.