Dødelig jubileum i Texas

Texas har henrettet 399 fanger på 25 år, Conner ble nummer 400. Det er rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt ble Johnny Ray Conner (32) henrettet i Texas. Han ble erklært død klokken 1.20 norsk tid, åtte minutter etter at giften ble skrudd på. Connor ble da nummer 400 i rekka av fanger som er henrettet i den amerikanske delstaten på 25 år.

Appell

Ifølge AP har tallet 400 ført til en appell utenom det vanlige. EU har sendt en anmodning direkte til guvernøren i Texas, Rick Perry, om å stanse henrettelsen av Conner, og innføre en prøvestans i utførelsen av dødsstraff. Perrys talsmann avviste ønsket.

– Vi i Texas har for lenge siden bestemt at dødsstraff er en rettferdig og passende straff for de mest grusomme ugjerningene som utføres mot våre innbyggere, sier talsmannen ifølge AP.

– Vi respekterer våre europeiske venner, setter pris på deres investeringer i staten vår og den interessen de har for lovene våre, men innbyggerne i Texas klarer helt fint å styre Texas selv.

Med Conner er 20 personer henrettet i Texas hittil i år, og til sammen er 400 fanger straffet med døden siden høyesteretten gjeninnførte dødsstraff i 1976. Både summen for i år og det totale antallet er rekordhøyt, ingen annen amerikansk stat makter å holde følge.

Dømt for drap

Conner er dømt for drapet på Kathyanna Nguyen (49) som ble skutt da butikken hun jobbet i ble ranet 17. mai 1998. Tre vitner identifiserte Conner som mannen som skjøt kvinnen i hodet og drepte henne, og politiet fant Conners fingeravtrykk på en flaske i butikken. Selv har han alltid hevdet sin uskyld, og mener en gammel skade i benet kan bevise det.

Skaden ble ikke inkludert som bevis under den første rettssaken, noe de nye advokatene mener er essensielt. Conners advokater har derfor anket saken inn til høyesterett og har i dag arbeidet for å utsette dødsdommen og gi Conner en ny rettssak.

– Fordi de ikke inkluderte skaden i benet, kunne de ikke sette spørsmålstegn ved vitneutsagnene eller argumentere ovenfor juryen at det fantes rimelig tvil om at Conner var den de lette etter, sier Kenneth Williams, advokaten som nå representerer Conner.

Dersom han kan bevise at skaden fortsatt hemmet Conners bevegelsesfrihet, vil det kunne fremme rimelig tvil om at det faktisk var Conner som løp fra butikken og den drepte Nguyen for rundt 10 år siden, mener Williams.

Under den opprinnelige rettssaken tok det juryen én time å bli enige om at Conner var skyldig. Etter nye fem timer returnerte de med dødsdommen.

Klokken 21.07 norsk tid kom meldingen om at høyesterett har avslått anken. Henrettelsen ble gjennomført som planlagt.


Siste ord


Før han døde ba Connor gjentatte ganger om tilgivelse. Han uttrykte kjærlighet til familien sin og til offerets familie, som var til stedet og så på han gjennom vinduet i dødskammeret der henrettelsen fant sted.

Han spurte vakta om hva han het, ba om lov til å snakke lenger enn de to til tre minuttene han har krav på og ba om at offerets datter skulle bli pekt ut for ham.

Til slutt ba han spesielt om at en av offerets slektninger skulle se på ham, men det ville hun ikke. Hun fortsatte å sitte med hodet snudd vekk og hendene foldet i bønn.

- Dette er skjebnen. Dette er livet. Dette er noe Allah vil at jeg skal gjøre. Jeg vil at dere skal forstå. Jeg er ikke sint på dere. Når jeg kommer til himmelens port skal jeg vente på dere. Vær så snill og tilgi meg. Det som har skjedd med meg er urettferdig, og systemet er ødelagt, var hans siste ord.

HENRETTET: Johnny Ray Conner er dømt til døden for drap. I natt ble han henrettet.