Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødelig kattesykdom oppdaget i nord

Siste kjente tilfeller i Vestfold for halvannet år siden.

 FARLIG FOR PUS:  Nå er alvorlige tilfeller av kattepest registrert igjen - denne gangen i Nordland. For halvannet år siden var det i Vestfold. Illustrasjonsfoto: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET.
FARLIG FOR PUS: Nå er alvorlige tilfeller av kattepest registrert igjen - denne gangen i Nordland. For halvannet år siden var det i Vestfold. Illustrasjonsfoto: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To tilfeller av den dødelige virussykdommen kattepest er påvist i Bodø, den siste tiden, melder Avisa Nordland.

Det er første gang på halvannet år at nye tilfeller av den alvorlige kjæledyrsykdommen er omtalt i norske medier. Det var i sør.

To katter fra Larvik var da så syke at veterinærer ikke greide å redde dem.

Både Veterinærinstituttet og privatpraktiserende veterinærer Dagbladet har vært i kontakt med, har bare en oppskrift til katteiere for å unngå at kjæledyrene blir smittet: vaksinasjon, helst fra 9-12 ukers alder.

Fra samme hjem
De to syke kattene i Bodø kom fra samme hjem til Evidensia Bodø Dyresykehus med en ukes mellomrom. Prøveresultatene fra et laboratorium i Tyskland var entydige, opplyser veterinær og klinikksjef Hanne Myrnes til Dagbladet.

- Vanligvis er det kattunger og eldre katter, gjerne eldre enn 13-14 år, som blir alvorlig syke eller dør. I tilfellene hos oss, er kattene to-tre år gamle. Da har de gjerne et sterkere immunforsvar, og det kan være årsaken til at de ser ut til å greie seg etter omfattende behandling med blant annet intravenøs væske og antibiotika, sier Myrnes.

Symptomene på kattepest varierer veldig, alt fra dårlig matlyst, til blodig oppkast, blodig diare og plutselig dødsfall uten noen symptomer.

- Kan det være snakk om en kattepest-epidemi i Bodø og omegn ?

- Det har jeg ikke noe grunnlag for å si noe om, selv om det er en stund siden vi fikk inn tilfeller her sist gang. Viruset vil være der i en kattebestand hele tiden. Faren for smitte er større når mange katter omgås hverandre. Og det er nok en del kattedødsfall som aldri blir meldt inn og som er forsårsaket av kattepest, sier Bodø-veterinæren.

Ikke rapportering
Forsker Anne Bang Nordstoga ved Veterinærinstituttet arbeider med hunde- og kattesykdommer.

Hun har ikke registrert noen tilfeller av dødelig kattepest i Norge i det siste.

- Men dette er ingen rapporteringspliktig dyresykdom, og ergo har vi ingen statistikk. Eneste oppskrift på å sikre kattren sin, er vaksinasjon. Og risikoen for smitte er større for katter som ferdes blant andre katter, fastslår forskeren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media