Dødelig last i stjålet bil - derfor gikk det tre døgn før politiet varslet

Bil og gift søkk borte ei uke etter.

25 GRAM NOK TIL Å TA LIVET AV MENNESKER: Slik er den 95 millimeter høye kapselen med kaliumcyanid merket. Foto: Merck/Politiet.
25 GRAM NOK TIL Å TA LIVET AV MENNESKER: Slik er den 95 millimeter høye kapselen med kaliumcyanid merket. Foto: Merck/Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sju døgn etter at Mercedes-varebilen med den dødelige cyanid-lasten ble stjålet fra Lørenskog stasjon, har verken bil eller blåsyre-slektningen kommet til rette.

- Politiet har ikke fått avgjørende tips, sier politiadvokat Camilla Granstrøm i Øst politidistrikt til Dagbladet ved 14-tiden onsdag.

Torsdag ved 10-tiden var det ingen løsning, opplyser politidistriktets in formasjonsavdeling.

Politiets tipstelefon i saken er 64 81 95 99.

Det sikre - bekreftet av politiet: den sølvfargede 2018-modellen av Mercedes Sprinter ble parkert på Lørenskog mellom klokka 19 og 19.30 onsdag 20. februar.

Drøyt to timer seinere, klokka 21.30 samme kveld, meldte bilens eier til politiet at bilen var stjålet.

Først nær tre dager seinere, lørdag klokka 14.45, går politiet ut i media med etterlysning av den stjålne bilen med farlig last.

Produsenten ringte

Politiadvokat Camilla Granstrøm forklarer hvorfor det tok nesten tre døgn før det kom fram at det var farlig last i bilen:

- Politiet fikk først vite klokka 14 fredag 22. februaer at det var farlig last i bilen. Det var det tyske legemiddelselskapet Merck som ringte politiet om at det var kaliumcyanid av merket Sigma i lasten, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Hun bekrefter også at varebilen var på transportoppdrag for Universitetet i Oslo, og at politiet vet hva som var i bilen da den ble stjålet utover cyanid.

Hun vil av hensyn til etterforskningen ikke opplyse hva som var i lasterommet for øvrig.

Bilen var i Göteborg for å hente lasten.

To personer

Bilen er registrert på eier med adresse i Eidsvoll kommune. Eierens mobiltelefon har vært avslått da Dagbladet har ringt onsdag.

Politiadvokaten opplyser til Dagbladet at det var en annen sjåfør, ikke eieren, som var sjåfør under oppdraget for Universitetet i Oslo.

Hun opplyser at både bileier og sjåfør er avhørt av politiet.

- Betyr det at de ikke har fortalt om innholdet i lasten?

- Det opplyser vi ikke noe om nå. Fokus er å finne bil og last, sier politiadvokat Granstrøm.

Hun sier heller ikke noe om avhørene av eier og sjåfør skjedde før eller etter at det tyske selskapet ringte politiet.

Celleforskning

Det er kjent at Universitetet i Oslo skulle bruke den bestilte kaliumcyaniden til celleforskning, og at de 25 grammene er nok til å ta livet av 125 mennesker.

Stoffet vil ikke utgjøre noen fare i drikkevannskilder i den formen det har i den 95 millimeter høye kapselen med omkrets på 42 millimeter.

Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for sikkerhet og beredskap sier til NRK at det vil være brudd på landtransportforskriften for farlige stoffer dersom bilen har stått uten tilsyn fordi kaliumcyanid er et svært giftig stoff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer