Dødelig møte

Den 19 år gamle antikvitetshandleren ville se den afghanske presidenten Hamid Karzai med egne øyne. Han ble drept mens han kysset presidentens hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Azimullah Khaksar stengte antikvitetsbutikken tidlig og spaserte mot stedet han visste president Karzai skulle feire sin yngre sønns bryllup. Han fortalte familien at han ville se Karzai med egen øyne.

- Han var den eneste personen som nådde fram for å ta Karzai i hånden. Han ville kysse den, sier Khaksars bror, Hikmatullah, til nyhetsbyrået AP. Så åpnet attentatmannen ild.

Attentatet på Karzai skjedde idet presidenten hadde gjort seg ferdig med en rundtur i det gamle guvernørpalasset i Kandahar som er under oppussing. Hundrevis av tilskuere hadde samlet seg utenfor portene da attentatmannen plutselig åpnet ild mot bilen presidenten satt i.

Det skal ha vært en nyansatt sikkerhetsvakt som sto bak angrepet. Da Khaksar skjønte hva som skjedde, hoppet han på attentatmannen. Samtidig åpnet presidentens amerikanske livvakter ild mot sikkerhetsvakten. Tilbake på bakken lå tre lik. Attentatmannen, en afghansk sikkerhetsvakt, og antikvitetshandleren Azimullah Khaksar.

I dag ble han gravlagt i Husania-moskeen i Kandahar foran hundrevis av sørgende.

Familien visste ikke at Khaksar hadde blitt drept i attentatet. Da han ikke returnerte hjem torsdag kveld, regnet foreldrene med at han hadde gått ut med venner. Men utover fredagen ble de bekymret, og henvendte seg til politiet i Kandahar. Der fikk de høre om attentatet, og at tre menn hadde blitt drept.

- Da trodde jeg at det kanskje var min bror, sier Hikmatullah Khaksar.

Men familien fikk ikke se liket av den drepte gutten. Ikke før guvernør Gul Agha Sherzai, som selv ble skadet i attentatet, engasjerte seg fikk de bekreftet at det var Azimullah som var drept. I morges kunne de hente hans døde kropp.

Azimullahs høyeste ønske var å tjene i Afghanistans nye hær. Under en stabil regjering var han klar til å gi sitt liv for Afghanistans frihet.

- Han tjente sitt land. Han er en helt nå, sier barndomsvennen Bilal Ahmed til AP.

FAMILIEN I SORG: En av deltagerne i Azimullah Khaksars begravelse må bæres ut av moskeen i Kandahar. Familien er i sjokk etter at sønnen ble drept i attentatforsøket på Hamid Kharzai torsdag.
SØNNEN DØD: Familien til Azimullah Khaksar forbereder dagens begravelse.