Dødelig nettverk

Pakistans president Pervez Musharraf avfeier landets atomskandale - og USA bryr seg ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET BLE NYLIG

kjent at den pakistanske «atombombens far», Abdul Qadeer Khan, har hatt en lukrativ bigeskjeft som eksportør av hemmelige atomopplysninger de siste 20 åra.

FN forsøker nå å nøste opp nettverket. Direktøren for FNs atomenergibyrå (IAEA), Mohamed ElBaradei, sammenlikner nettverket med organisert kriminalitet, en mafia som tjener store penger på handel med den mest dødelige teknologien som finnes.

Atomskandalen er et meget alvorlig tilbakeslag for forsøket på å hindre spredning av atomvåpen. Mens de aller fleste land i verden i årevis har arbeidet for å hindre slik spredning, forsøkte en rekke andre land å skaffe seg atomvåpen i hemmelighet. De kunne kjøpe seg teknologi på det svarte markedet. Og FN hadde ingen anelse om det.

- Vi ante vel at et slikt nettverk eksisterte, men ikke i det omfang som avsløringene nå kan tyde på. Eneste lyspunkt er at atomteknologien ikke er solgt videre til terrorister, i hvert fall er det ikke funnet bevis for det, sier direktør Sverre Lodgaard i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagbladet.

REGJERINGEN I PAKISTAN

innrømmer nå at den i flere år har visst at Abdul Qadeer Khan, som kalles den pakistanske atombombens far, solgte atomteknologi til andre land. Men skandalen ble offentlig kjent da FNs våpeninspektører slapp til i Iran og Libya. I Iran fant de sentrifuger som kan brukes i produksjon av atomvåpen. Og inspektørene la merke til at sentrifugene stammet fra Europa, nærmere bestemt fra det britisk-tysk-nederlandske selskapet Urenco. Og da Libya slapp våpeninspektørene til, fant de samme type sentrifuger der. Nord-Korea har også samme utstyr. Og hvem hadde jobbet hos Urenco? Det hadde Abdul Qadeer Khan, som tok med seg tegningen av sentrifugen i kofferten da han dro hjem til Pakistan.

VEL HJEMME

begynte han produksjon av egne atomvåpen og ble folkehelt. Så kom avsløringen. Da tilsto han på TV, ba om benådning og fikk det. Og Pakistans president Pervez Musharraf forklarte - også på TV - at gjennom alle disse åra har doktor Khan og et titall andre solgt videre atomhemmeligheter for hundrevis av millioner av dollar. Det har angivelig skjedd uten at verken politiske eller militære myndigheter i Pakistan visste noe om det. Det var mer såpeopera enn reality-TV. I presidentens framstilling framstår alle som vinnere. Ingen risikerer straff. Ingen risikerer pinlige avsløringer.

- Doktor Khan kan ikke ha drevet sin virksomhet alene uten at pakistanske myndigheter visste om det. Det er ikke bare levert tegninger og informasjon fra Pakistan, men også materielt utstyr som er sendt med fly. Det er umulig å tenke seg at slikt kunne skje uten at andre enn Khan kjente til det, sier NUPI-direktør Lodgaard.

President Musharraf forsøker å kjøpe seg ekstra tid. Pakistan har ikke undertegnet avtalen om ikkespredning av atomvåpen. Dermed er landet heller ikke forpliktet til å åpne sitt atomvåpenprogram for FNs vå-peninspektører. Og Musharraf vil holde dørene stengt.

USA HAR IKKE

krevd at doktor Kahn skal stilles for retten og straffes. Amerikanerne har beskrevet hele avsløringen som en intern sak for Pakistan. Men president Musharraf vet bedre. USA liker dårlig et svart marked for atomteknologi. Pakistan vil neppe få beholde kontrollen alene over sitt atomvåpenprogram. Trolig vil USA, som et første skritt, forsøke å presse Pakistan til å undertegne avtalen om ikkespredning.

Pakistan er avhengig av leveranser fra andre land for å opprettholde sitt atomvåpenprogram. Både Kina og Nord-Korea har vært samarbeidspartnere. Men nettverket består også av selskaper og enkeltpersoner. Allerede nå er søkelyset satt på selskaper i Malaysia, Dubai, Tyskland og Spania.

IAEA tror heller ikke at doktor Khan er edderkoppen i nettverket, at han alene har hatt full oversikt og kontroll over det. Men han var svært aktiv som handelsreisende i atomteknologi. Amerikansk etterretning har dokumentert at Khan ikke bare reiste til Iran, Libya og Nord-Korea, men også til Irak og Syria. Amerikanske tjenestemenn avslører nå at doktor Khan faktisk forsøkte å selge atomhemmeligheter til Saddam Hussein i Irak, men at den irakiske diktatoren takket nei. Det samme gjorde Syria.

HELT: Den pakistanske atombombens far, Abdul Khan (på plakatene), får støtte av mange pakistanere. Her fra en demonstrasjon for Khan og for pakistanske atomvåpen generelt.
TYNT:President Pervez Musharraf diktet i hop en historie som ingen tror på.