I FARE:  Parvoviruset som er påvist i Elverum rammer valper spesielt hardt. Derfor anbefaler Veterinærinstuttet å være nøye med å vaksinere unge dyr. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet
I FARE: Parvoviruset som er påvist i Elverum rammer valper spesielt hardt. Derfor anbefaler Veterinærinstuttet å være nøye med å vaksinere unge dyr. Foto: Arne V. Hoem/DagbladetVis mer

Dødelig og smittsomt virus påvist hos hund i Elverum

Valper spesielt utsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 25. januar kom det inn en sterkt dehydrert dachs til Elverum Dyrehospital.

Etter nærmere undersøkelse, så viste det seg at hunden hadde blitt smittet av parvovirus - en alvorlig og smittsom infeksjonssykdom, skriver iElverum.

- Vi ble overrasket da vi så at det var parvovirus, og at ikke testen slo ut på en vanligere sykdom med lignende symptomer. Vanligvis er hundene vi får inn her vaksinert mot sykdommen, sier veterinær Morten Grøttrud ved Elverum Dyrehospital til Dagbladet.

Få tilfeller Hunden overlevde sykdommen etter tre dager med intravenøs væsketilføring, men parvoviruset kan i verste fall være dødelig for hunder.

- Derfor er det viktig at de blir vaksinert, sier Grøttrud.

På Veterinærinstituttet diagnosteres kun få tilfeller av parvovirus årlig blant hunder i Norge - mye grunnet det høye antallet vaksinasjoner mot sykdommen.

Viktig med vaksine Veterinær Anne Nordstoga ved instituttet legger vekt på viktigheten av å følge anbefalt regime for vaksinering, noe som er viktig for å for å holde antallet tilfeller nede.

-  I dag anbefales en vaksine ved ca 12 ukers alder ved lavt smittepress. Dersom smittepresset skulle øke, kan man vurdere å vaksinere både ved 8 og 12 ukers alder og ved ett års alder. Deretter anbefales revaksinering hvert tredje år for beskyttelse mot parvovirus, skriver Nordstoga til Dagbladet.

-Hundeeiere bør også sørge for å plukke opp møkk etter hunden sin. Parvovirus kan være svært alvorlig for uvaksinerte hunder, og spesielt for valper og unge hunder under seks måneder kan infeksjonen være dødelig. Hos voksne hunder har vanligvis infeksjonen et mildere forløp, fortsetter Nordstoga.

Nordstoga legger til at parvoviruset, som først ble påvist hos hunder på syttitallet, i dag finnes over hele verden. Det er ikke registrert tilfeller hos mennesker av den typen parvovirus som rammer hunder, ifølge veterinæren.

Varierende alvorsgrad Hun informerer også om at selv om viruset først og fremst smitter via infisert avføring, så kan det også overføres indirekte via for eksempel matskåler og mennesker.

- Symptomene varierer veldig i alvorlighetsgrad, men ofte sees høy feber, oppkast og blodig diare. Valper som smittes med parvovirus i fosterlivet eller før de er 2 mnd gamle kan utvikle hjertesykdom som ofte er dødelig, fortsetter Nordstoga.

 SLIK SER PARVOVIRUSET UT:  Parvoviruset er en svært smittsom sykdom som rammer hunder og andre virveldyr. Sykdommen har ikke blitt påvist på mennesker. Foto: Scanpix
SLIK SER PARVOVIRUSET UT: Parvoviruset er en svært smittsom sykdom som rammer hunder og andre virveldyr. Sykdommen har ikke blitt påvist på mennesker. Foto: Scanpix Vis mer