Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødelig parasitt - tre nye hunder angrepet i Sverige

I norske ferieområder. - Ikke registert i Norge så langt.

 ANGREPET AV FRYKTET PARASITT:  Et hundehjerte fullt og ødelagt av en tilsvarende parasitt til fransk hjerteorm, som det nå er oppdaget flere nye tilfeller av i Vest-Sverige. Bildet er tatt i Karibia. Foto: Professor Trygve T. Poppe, NMBU Veterinærhøgskolen.
ANGREPET AV FRYKTET PARASITT: Et hundehjerte fullt og ødelagt av en tilsvarende parasitt til fransk hjerteorm, som det nå er oppdaget flere nye tilfeller av i Vest-Sverige. Bildet er tatt i Karibia. Foto: Professor Trygve T. Poppe, NMBU Veterinærhøgskolen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tre nye tilfeller av en fryktet parasitt som kan ta livet av hunder og rever, er påvist i vestre Sverige, ikke langt fra grensen til Norge.

Norske veterinær- og grensekontrollmyndigheter skyr parasitten med navnet fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) som pesten.

- Det er ikke registrert noen smittetilfeller hos hund i Norge så langt. Det er tatt stikkprøver de siste årene på hunder som har kommet over norsk grense, men ikke gjort noen funn, får Dagbladet opplyst hos vakthavende på kommunikasjonsavdelingern ved Veterinærinstituttet tirsdag kveld.

Smittet ferieøy
Den første hunden i Sverige som døde av parasitten, ble registrert i 2003 på Koster-øyene rett over den norsk-svenske grensa.

Seinere er det konstatert at fransk hjerteorm lever videre på Koster gjennom rever.

Göteborgs-Posten
forteller tirsdag om to hunder som er behandlet den siste måneden mot den smertefulle parasitten, som ifølge Veterinærinstituttets hjemmesider kan utløse hjertesvikt, lammelser og blødninger hos hunden.

Via snegler
Den svenske avisa melder også om et tredje tilfelle der en hund i Väner-området når blir behandlet.

Parasittene blir mellom 14 og 25 millimeter lange, og legger egg i blodkar i lungene hos rev og hund. De sprer seg med snegler som såkalt mellomvert.

Den kan ikke smitte over på mennesker.

Fransk hjerteorm er registrert hyppig de siste årene lenger sør i Europa.

Etter de siste funnene i Sverige har Veterinærinstituttet oppdatert situasjonen på norsk side av grensen.

Hele Norges coronakart