Dødelig pris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Hver femte voksne sørafrikaner er smittet av hivviruset. Smitten har én utgang - døden. Bare i fjor døde 250000 mennesker av aids i Sør-Afrika. Beregningene viser at aidsepidemien vil senke den gjennomsnittlige levealderen i landet med 20 år innen utgangen av tiåret, med katastrofale konsekvenser for samfunnet. Katastrofen kan dempes og delvis unngås med de medisinene som allerede fins på markedet. Såkalt retrovirale medikamenter kan forhindre at hivsmittede personer utvikler aids, og de kan forhindre at hivsmittede gravide overfører døden til sine barn. I dag er disse medisinene så høyt priset i Sør-Afrika at verken det offentlige helsevesen eller majoriteten av de hivsmittede har råd til dem. Og legemiddelindustrien ønsker at det fortsatt skal være slik.
  • I dag starter rettssaken om dette i Pretoria, en sak som vil bli avgjørende for kampen mot aids i Sør-Afrika og betydningsfull for fattige lands muligheter til å skaffe medisin til overkommelig pris. 40 legemiddelprodusenter har gått til sak for å hindre gjennomføringen av loven som åpner for billigere medisiner mot aids. Loven vil åpne det sørafrikanske markedet for medisiner importert utenfor legemiddelfirmaenes agenturer, for billigere kopier av merkevaremedisiner og for at helseministeren vil kunne sette til side internasjonale patentregler under henvisning til folkehelsa. Regjeringen i Sør-Afrika mener virkemidlene vil kunne redusere medisinprisen til en tidel.
  • Fredsprisvinnerne Leger Uten Grenser og den britiske humanitære organisasjonen Oxfam appellerer nå til legemiddelgigantene om å trekke seg fra søksmålet. Det er det liten sjanse for at de vil gjøre. Et nederlag i Sør-Afrika vil innebære at de mister mye av sin makt til å diktere prisene på sine produkter og sin markedsmakt overfor selskaper som produserer billigmedisin. Det er dessverre slik at industrien setter sin egen profitt høyere enn menneskeliv i fattige land.