Hudsykdom:

Dødelig psoriasis: Får ikke behandling

Lider av den verste formen for psoriasis.

«SLANGEMANNEN»: Majibar Rehman Malik (25) lider av en sjelden sykdom som blant annet fører til at han ikke klarer å blunke. Foto: Jam Press
«SLANGEMANNEN»: Majibar Rehman Malik (25) lider av en sjelden sykdom som blant annet fører til at han ikke klarer å blunke. Foto: Jam Press Vis mer
Publisert

Majibar Rehman Malik (25) fra India har fått kallenavnet «slangemannen» på grunn av en sjelden form for psoriasis, kalt erytrodermi.

Tilstanden fører ifølge nyhetsbyrået Jam Press til at 25-åringens hud skiftes ut med bare noen få ukers mellomrom.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) skiftes hele hudoverflaten til en frisk person ut én gang i måneden.

STORE UTSLETT: Malik har en sjelden kronisk hudsykdom som har gitt han flassende utslett over hele kroppen. Foto: Jam Press
STORE UTSLETT: Malik har en sjelden kronisk hudsykdom som har gitt han flassende utslett over hele kroppen. Foto: Jam Press Vis mer

Dødelig sykdom

Sykdommen er svært alvorlig, og kan være dødelig dersom den ikke behandles av erfarne hudleger, skriver Psoriasis- og eksemforbundet Norge på sine hjemmesider.

Ifølge Store medisinske leksikon (SML) er erytrodermi en generell hudreaksjon hvor hele hudoverflaten blir rød, varm og flassede.

Fra fødselen

Ifølge Jam Press antas det at tilstanden til Malik begynte like etter fødselen.

Malik har tidligere beskrevet hvordan det er å leve med sykdommen i en Youtube-dokumentar.

- Om sommeren blir huden finere, men på vinteren blir huden tørr og sprekker. Jeg er også nødt til å påføre øyedråper fordi jeg ikke klarer å blunke, sier Malik i videoen.

Et stort helseproblem

Lommelegen skriver at tilstanden kan oppstå plutselig hos personer som allerede har «vanlig» psoriasis.

Kraftige legemiddelreaksjoner kan også føre til erytrodermi, og pasienten er vanligvis plaget av kløe og muskelsammentrekninger.

TØRRE ØYNE: 25-åringen påfører øyedråper for å forhindre at de tørker ut. Foto: Jam Press
TØRRE ØYNE: 25-åringen påfører øyedråper for å forhindre at de tørker ut. Foto: Jam Press Vis mer

Erytrodermi forårsakes av legemidler i omtrent 15 prosent av tilfellene, ifølge Regionale legemiddelinformasjonssentre (Relis).

Legemiddelbivirkninger er et stort helseproblem, og internasjonalt regner man med at tre til åtte prosent av alle sykehusinnleggelser skyldes legemiddelreaksjoner, ifølge Tidsskriftet.

Skoletrøbbel

25-åringen hevder han ble kastet ut av skolen som liten fordi klassekameratene ble skremt av hans spesielle utseende.

Etter å ha besøkt legen i hjembyen hans, Bihar, som er en delstat nordøst i India, ble han rådet til å dra til sykehuset for medisinsk behandling.

Ifølge Wikipedia er behandlingen for erytrodermi helt avhengig av den primære årsaken.

Men salver har i mange år blitt brukt til behandling av psoriasis, ifølge Helse-Norge.

På grunn av økonomiske problemer klarte ikke familien å skaffe penger til behandlingen.

- Barn ble redde da de så meg, sier han til Jam Press.

Prøver å leve som normalt

Gjennom hele livet har Malik møtt på mange problemer på grunn av tilstanden, men har i dag gjort sykdommen til en del av hans identitet.

Mannen fra India bryr seg ikke lenger om andres meninger, og prøver å leve et liv som alle andre, til tross for hudproblemene.

Fikk tilstanden etter vaksine

Ifølge en rapport fra Canadian Medical Association (CMAJ), som er et allmennmedisinsk tidsskrift, utviklet en 56 år gammel kvinne ertyodermi bare tre dager etter sin tredje dose Moderna-vaksine.

GENERALISERT ERYTRODERMI: En 56 år gammel kvinne utviklet erytrodermi etter sin tredje SARS-CoV-2-vaksinasjon. Foto: CMAJ
GENERALISERT ERYTRODERMI: En 56 år gammel kvinne utviklet erytrodermi etter sin tredje SARS-CoV-2-vaksinasjon. Foto: CMAJ Vis mer

Kvinnen hadde ingen komplikasjoner etter de to første dosene, men én måned etter tredje dose ble hun vurdert av en spesialist som støttet diagnosen erytrodemi.

56-åringen hadde fra før av kronisk betennelse i spiserøret, astma, eksem, allergisk nesetetthet og lavt stoffskifte.

Men etter flere ulike behandlinger, ble huden bra igjen.

Kvinnen ble skrevet ut av sykehuset etter fem dager, og ble informert om at framtidige covid-vaksinasjoner vil kunne gi henne høyere risiko for tilbakefall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer