Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dødelig sopp ødela nyrene

Ektepar i Bergen tok feil på sopptur - og plukket giftslørsopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En fatal feilvurdering på sopptur i Bergen har ført til at et ektepar har fått ødelagt nyrene for alltid. Paret plukket og spiste den svært utbredte giftslørsoppen, som er en av de giftigste soppene i verden.

De trodde de hadde plukket matsoppen matriske, men ble dårligere for hver dag etter at de hadde brukt soppen i suppe. Paret hadde symptomer på forgiftning med kvalme, oppkast og slapphet. En gjennomgang av familiens søppel påviste rester av den hypergiftige giftslørsoppen, melder bt.no.

Ekteparets sønn og samboer spiste også av suppen. Sønnen fikk smerter som han først trodde stammet fra ryggen, i nærheten av nyrene. Men det gikk over, og samboeren merket ingenting. Derfor tenkte de ikke mer over saken før sønnens foreldre ble sykere og sykere.

-Nyrene kommer ikke til å fungere igjen. De er ødelagt for alltid, og pasientene er avhengig av regelmessig dialyse eller transplantasjon av nye nyrer, sier seksjonsoverlege Einar Svarstad ved Haukeland universitetssykehus.

Sønnen som trodde han hadde fått vondt i ryggen spiste suppen mens den var nylaget. Det gjorde også samboeren som ikke fikk problemer. Foreldrene med ødelagte nyrer spiste suppen først dagen etter, og sønnen lurer på om giften først har begynt å virke etter en tid.

- Det er en interessant teori, som imidlertid ikke er kjent fra denne typen forgiftning, sier seksjonslegen ved Haukeland.

Det var for halvannen uke siden at den giftige soppen ble plukket i Alvøen-skogen.

-Livsfarlig

 LIVSFARLIG:  Giftslørsoppen er vanlig over hele landet - og den er livsfarlig. I 2002
ble en familie på fem i Tønsberg utsatt for alvorlige nyreskader etter å ha spist soppen. Nå har det samme skjedd med et ektepar i Bergen. De må få transpantert nyrer eller ha regelmessig dialyse resten av livet. Foto: Arnt  E .  Folvik
LIVSFARLIG: Giftslørsoppen er vanlig over hele landet - og den er livsfarlig. I 2002 ble en familie på fem i Tønsberg utsatt for alvorlige nyreskader etter å ha spist soppen. Nå har det samme skjedd med et ektepar i Bergen. De må få transpantert nyrer eller ha regelmessig dialyse resten av livet. Foto: Arnt E . Folvik Vis mer

Den giftige slørsoppen var uvanlig på Vestlandet for noen tiår siden, men er nå svært utbredt over hele landet. Den finnes i to varianter - butt og spiss slørsopp - og begge er like giftige. De blir ofte forvekslet med matriske og kantarell.

-Det er rett og slett livsfarlig. Det skal svært små mengder til å skape forgiftninger. En liten giftslørsopp som havner sammen med hundre ufarlige sopper, kan få dramatiske konsekvenser, sier seksjonsoverlege Einar Svarstad til bt.no.

Han betegner det som russisk rulett å spise sopp man ikke er hundre prosent sikker på. Ekteparets sønn og samboer har vært utrolig heldige, mener overlegen.

Døde

Det er bare giftslørsopp som gir nyresvikt.

Ved Haukeland var det et dødsfall i 1980 på grunn av soppforgiftning. I 2002 fikk en familie på tre i  Tønsberg ødelagt nyrene av giftslørsopp.

image: Dødelig sopp ødela nyrene