Dødelig Titanic-lek sprer seg

Flere norske ungdommer har klatret over rekka for å «spille» scener fra «Titanic». Iherdig arbeid fra ferjeselskapene og en stor porsjon flaks er de eneste grunnene til at ikke flere har omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Color Line har flere ganger opplevd at ungdommer satser livet på å klatre over rekka, for å vise at de greier å stå på utsiden. Akkurat slik skuespillerne i filmen «Titanic» gjorde.

- Vi har hatt episoder hvor folk har klatret over rekka. Jeg vet ikke hvor mange, men så langt har vi greid å få passasjerene tilbake uten at de har falt i vannet, sier Levar Sand, informasjonssjef i Color Line.

Dødslek

Natt til torsdag gikk det galt om bord på Scandinavian Seaways-båten «Queen of Scandinavia». En 33 år gammel kvinne sto på utsiden av rekka, mistet taket og falt i vannet.

Kvinnen er ikke funnet, og søket etter henne ble innstilt torsdag morgen.

33-åringen hadde tidligere på kvelden fortalt sin venninne om scenen fra «Titanic», der hovedpersonene står på utsiden av rekka. Litt seinere gikk kvinnen ut på dekk, og falt i sjøen da hun prøvde å etterlikne scenen.

Mannskapet på «Queen of Scandinavia» skal ha fortalt politiet i Sverige at dødsleken er populær blant passasjerer.

- Jeg har hørt at rederiene har hatt problemer med dette, bekrefter vakthavende ved politiet i Halland i Sverige, Per-Arne Nilsson.

Advarer

Administrerende direktør i Scandinavian Seaways i Oslo, Morten Fure, tror ikke dødsleken er utbredt. Han har jobbet i firmaet i elleve år, og har bare hørt om tre tilfeller hvor folk har stått på utsiden av rekka for moro skyld. Fure håper «Titanic-leken» ikke slår an i Norge.

- Vi vil advare andre mot å klatre over rekka og «spille» scener fra «Titanic». La oss håpe at dette er et enkelttilfelle. Ingen ønsker flere slike ulykker.

Selskapet vil ikke styrke vaktholdet på dekk, men Fure sier at båtene har vakter som kontrollerer dekkene hver halvtime.
- Det tar fem sekunder for en passasjer å klatre over rekka. Så vi har ingen mulighet til å stoppe dem som vil prøve seg, sier Fure.

Populært i USA

«Sporten» kommer fra USA. Der er omfanget så stort at Passenger Vessel Association (PVA), interesseorganisasjon for passasjerferjer, har sett seg nødt til å advare mot dødsleken.

«Passasjerene bes vennligst ikke klatre over skipets rekke, sjøl om Leonardo DiCaprio gjorde det,» skriver PVA i en advarsel.
Den ble skrevet etter at mange amerikanske ungdommer prøvde å etterlikne «Titanic»-scenen.

- Vi fikk mange meldinger om at det skjedde, sier John Groundwater, president i PVA.

- Ingen er skadd i USA så langt, men passasjerenes sikkerhet går foran alt, derfor vi gikk ut med advarselen.

<KOPIERES: Stadig flere lar seg inspirere av denne scenen fra filmen om den store Atlanterhavs-krysseren.