Dødelige blodsugere herjer i Brasil

23 omkom etter flaggermusbitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tusenvis av vampyrflaggermus er blitt hjemløse som et resultat av avskogingen av Amazonas. Nå sveiper de over det nordlige Brasil, der de har bitt et tusentalls mennesker. Dessverre er flaggermusene også bærere av rabiessmitte. Bare de siste to månedene har 23 mennesker dødd, melder brasilianske myndigheter ifølge AP.

Rabiesviruset infiserer menneskers sentralnervesystem. Dersom man ikke blir vaksinert, dør man innen et par dager etter at symptomene setter inn. Symptomene inkluderer blant annet feber, angst, søvnløshet, delvis lammelse og problemer med å svelge.

Dødelig bitt 

- 20-årige Valnice Santos fra den nordlige byen Turiacu er det siste offeret for sykdommen. Hun døde av rabies forrige uke, etter at flaggermus tok seg inn hjemme hos Valnice og smittet henne, sier Henrique Jorge dos Santos, epidemiolog ved helsemyndighetene i delstaten Maranhao.

- Forrige måned døde 16 personer, da en smittet flaggermuskoloni invaderte tusenvis av hjem i byen Maranhao nær sumpområdene, 2400 kilometer syd for Sao Paolo, forteller Santos.

- Ytterligere syv rabies-dødsfall fant sted i byer som grenser opp til delstaten Para, et skogdekt område der det drives kraftig hogst. Det tyder på at blodsugerne har blitt tvunget fra sine naturlige habitat, sier Santos.

Bites i søvne

1 350 personer har fått behandling mot rabies i løpet av de siste to månedene. Hvor mange av disse som var blitt smittet, er uklart.

NATTLIG FARE: Denne flaggermusen er en vanlig brun og kun en fare for insekter. Vampyrflaggermus derimot, kan også være farlige for mennesker. Foto: Scanpix
NATTLIG FARE: Denne flaggermusen er en vanlig brun og kun en fare for insekter. Vampyrflaggermus derimot, kan også være farlige for mennesker. Foto: Scanpix Vis mer

Alle angrepene fant sted innendørs om natten. I tillegg til åpne vinduer, har flere av husene langs sumpene har hatt store hull i gulv og tak, så flaggermusene har hatt fritt leide inn til byttet sitt. Nå tetter innbyggerne hullene i husene sine med bananblader og stoff.

Myndighetene forsøker dessuten å avlive de smittede pattedyrene. De tar til fange flaggermus, som de sprøyter med gift for så å slippe dem løs, i håp om at de vil forgifte resten av kolonien.

24 år med rabies

Årlige utbrudd av rabies har funnet sted i Brasil helt siden 1986. Det verste utbruddet kom i 1990, da 73 personer omkom. Mer enn halvparten av dødsfallene fant sted i delstatene i Amazonas. I mai i år omkom elleve personer av rabies i Para, etter å ha blitt bitt av flaggermus.

Vampyrflaggermusene holder til i latinamerika. Deres vanligste føde er blod fra varmblodige dyr som fugler, hester og kyr.

Les mer om flaggermus på forskning.no:

VAMPYRFLAGGERMUS: Denne har heldigvis ikke rabies.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer