Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dødelige hetebølger kan ramme golfstatene hvert tiende år

Flere land kan få til tider ulevelige forhold, ifølge ny studie.

HETEBØLGER: Forskerne mener området rundt Persiabukta ofte kan bli rammet av hetebølger som overgår den menneskelige tålegrensa. Her fra emiraten Dubai. Foto:  REUTERS/Steve Crisp/NTB scanpix
HETEBØLGER: Forskerne mener området rundt Persiabukta ofte kan bli rammet av hetebølger som overgår den menneskelige tålegrensa. Her fra emiraten Dubai. Foto: REUTERS/Steve Crisp/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny studie publisert i tidsskriftet Nature Climate Change har forskere ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) og Loyola Marymount University utviklet en klimamodell som kommer med dystre spådommer for blant annet Abu Dhabi, Dubai, Doha og enkelte kystbyer i Iran.

Forskerne advarer om at dersom klimautslipp fortsetter i samme takt som nå, vil varmerekordene som er satt fram til nå være bare barnematen i forhold til temperaturene som kan oppleves om drøye 50 år.

Menneskelig smertegrense Flere av golfstatene er nå hovedsteder for enorm utvinning av olje, men er også hardt rammet av varmt vær. Midtøsten opplevde i sommer en farlig intens hetebølge som tok livet av flere mennesker.

Forskerne er imidlertid redd for at menneskene som bor rundt Persiabukta om noen tiår risikerer å måtte slite med så høye temperaturer og luftfuktighet at menneskekroppen ikke er i stand til å håndtere det, skriver NTB.

Det forskerne først og fremst sikter til er ekstremhetebølger som de mener vil inntreffe i åra etter 2070 - som kan ramme regionene hvert 10. til 20. år.

Ifølge modellene vil hetebølgene være så sterke at de overgå det kroppen til en ung, sunn person er i stand til å takle.

Studien viser til at kroppens kjernetemperatur reguleres rundt 37 grader og at huden er programmert til å tåle 35 grader.

Men hvis luftfuktigheten når et høyere nivå og temperaturen stiger samtidig, «vil kroppen ikke lenger være i stand til å kjøle seg ned og blir overopphetet». Forskerne mener den farlige grensen nås ved en kombinasjon der lufttemperaturen ligger på 46 grader og luftfuktigheten er på 50 prosent, skriver NTB.

Den kombinerte målingen av fuktighet og temperatur kalles våtkuletemperaturen (våttemperaturen), og smertegrensa her sies å være på 35 graders våtekuletemperatur.

Under slike forhold vil kroppen trolig bare tåle omkring seks timer ute i varmen før den begynner å skru seg av. Forskerne frykter også at vanlige hetebølger om sommeren kan være dødelige for barn og eldre mennesker om klimagassutslippene på jorda fortsetter.

Også steder som muslimenes hellige by Mekka i Saudi-Arabia kan bli rammet av de dødelige temperaturene.

Overrasket Forskerne har lenge antatt av deler av planeten kan oppleve slike ekstremtemperaturer dersom den globale oppvarmingen fortsetter i samme takt som i dag. Men at denne smertegrensa kan ramme storbyer dette århundret overrasker noen klimaforskere, ifølge Washington Post.

- Trusselen mot menneskers helse kan være verre enn vi har trodd, og kan skje i dette århundret, sier fysiker og klimaforsker Cristoph Schaer ved Instituttet for atmosfære- og klimaforskning i Zürich til avisa etter å ha gjennomgått studien.

Eric M. Fisher ved det samme instituttet sier til New York Times at studien virker robust.

- Det er imidlertid noen usikkerhetsmomenter. Om det overgår denne smertegrensa eller nærmer seg den og for hvilken periode det skjer, kan måtte undersøkes nærmere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media