Dødelige hormoner

Hetetoktene tiltok hos millioner av kvinner da bomben sprang i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HORMONBEHANDLING MED østrogen er farligere enn antatt. Den første brede undersøkelsen av østrogenbehandling ble nylig stoppet i USA etter fem år, tre år før den skulle vært avsluttet. Funnene ble for dramatiske. Nå advarer helsemyndighetene i USA, Sverige og Storbritannia mot langtidsbruk av østrogener. Etter mer enn tretti års behandling av millioner av kvinner i vestlige land, i Norge er tallet 115 000 ifølge Statens legemiddelverk, får kvinner nå en tilnærmet entydig beskjed fra eksperthold: Vi vet ikke nok om bivirkningene. Faren for kreft, blodpropp og hjertesykdommer er større enn antatt. Vårt eget Sosial- og helsedirektorat understreke at faren likevel er liten, selv om den altså er større. Takk for den, men jeg har nok tatt min siste østrogenpille. Og jeg er neppe den eneste.

NÅ SKJELVER legemiddelindustrien. Overgangsalderen er kjempeindustri for dem som omsetter patenterte, syntetiske kjønnshormoner for milliarder på verdensbasis. Da resultatene fra den amerikanske undersøkelsen kom i forrige uke, falt aksjekursen med 24 prosent til firmaet Wyeth som står for produksjonen av de mest utbredte hormonpreparatene. I New York Times rykker nå gynekologer og spesialister på benskjørhet og hjertesykdommer ut for å berolige skrekkslagne kvinner med nye råd som samtidig kan holde hjulene i gang i hormonfabrikkene. Andre medikamenter finnes, og ikke minst individuelt sammensatte hormoncoctails tilpasset nettopp den enkelte.

MINE DAMER, trøster legene i NY Times, ikke stopp behandlingen, men minsk dosene, suppler med, eller gå helt over til patenterte, syntetiske gestagener som gir seg ut for å likne det andre kvinnelige kjønnshormonet, progesteron. Noen anbefaler også et ikke-patentert alternativ, det visstnok naturlige progesteronet, som hittil har levd en slags naturmedisinsk undergrunnstilværelse som naturens eget designerhormon. Billig og enkelt å produsere på et hvilket som helst apotek, og anbefalt som den egentlige, beste og farefrie løsningen der østrogenet bare gjør skade, ifølge den amerikanske legen John R.Lee. Lee har hatt gjennomslag hos østrogenskeptikerne, lek som lærd, som hele tida har hevdet at østrogenbehandling er å bruke kvinnekroppen som laboratorium for farlige eksperimenter.

ØSTROGENER har lenge vært anbefalt for å forebygge osteoporose, hjertesykdommer og overgangsalderens hetetokter og tørre slimhinner. Den amerikanske undersøkelsen fra Womens Health's Initiative viser at millioner av kvinner går omkring som rene østrogenbombene etter langvarig bruk/misbruk, og at forskerne har visst for lite om vidunderhormonet som skulle holde kvinnene evig unge, som det het i 60-åra. Det blir likevel for enkelt å anklage legene for å pushe overdoser av østrogener. Motforestillingene mot hormonbehandling har hele tida vært tilstede i den offentlige debatten. Problemet er at overgangsalderens plager ikke er en fiks idè, et latterlig påfunn blant vestens kvinner som ikke vil finne seg i å eldes. Selv om symptomene er fraværende i mange kulturer i Asia og Afrika, er de reelle nok i vestlige land. Tross motforestillingene har kvinner selv valgt å ta en kalkulert risiko fordi bivirkningene tilsynelatende ikke var så store.

MODERNE MEDISIN setter i det hele tatt mennesker i valgsituasjoner. Mens vi tidligere lyttet til autoriteten, selveste herr doktoren, og gjorde som han sa uten å forsøke oss med plagsom motekspertise, second opinion og globale søk på Internett, oppfordres vi i dag til å ta valget selv når vi har innhentet ekspertenes råd. De fleste av oss velger nok fortsatt å opphøye legen til autoritet, men stadig flere henter kunnskap om helse og behandlingsalternativer fra et vell av kilder. Og stadig flere sier jatakk, begge deler, hvis valget står mellom skole- og naturmedisin. Likevel kan pasientens frie valg bli for tungt. Vi har ikke kunnskap nok, vi overskuer ikke alle implikasjonene, konsekvensene, vi forstår ikke terminologien, vi har nok med vår egen plage. Før eller seinere må vi derfor stole på eksperten og følge rådet.

DE FÆRRESTE KVINNER vet at det sannsynligvis ikke er østrogener de mangler når menstruasjonen opphører. Ikke jeg heller. Og slett ikke legene. «Sannheten» om overgansgalderen har helt siden farmasøytene lærte seg å framstille østrogenpreparater laget av urin fra gravide hopper, vært at menopausen skyldes underskudd på østrogen og følgelig må behandles med østrogen. Men Jerilynn C. Prior, professor i endokrinologi (hormonlære) ved Universitetet i Britisk Columbia i Canada, hevder i en artikkel at vi trolig vet mer om AIDS enn vi vet om menstruasjonen. Hun skriver også at lenge var den eneste dobbeltblindtesten av virkningen av hormonbehandling, forsøk gjort på menn. Disse undersøkelsene viste at østrogener ikke hjelper mot hjertesykdommer. I stedet førte forsøkene til så mange komplikasjoner, som blodpropp og kreft, at forsøkene ble stoppet.

LØSNINGEN ER likevel ikke å velge mellom osteoporose og kreft. Alternativet til østrogen er ikke å tåle overgangsalderens plager, slik noen av skeptikerne anbefaler. Den amerikanske sjokkrapporten har nok skremt mange kvinner vekk fra hormonbehandling. På den annen side blir forskerne og legene nå nødt til å tenke alternativt. Doktor Lee fra USA nøler ikke. Han sier som Bremykt-produsenten: Du trenger bare naturlig progesteron! Hva sier skolemedisinen?