Dødelige «Mitch» herjer videre

Managua (NTB-DPA-AFP): Orkanen «Mitch» fortsetter sin herjing i Mellom-Amerika. President Carlos Flores i Honduras har bedt det internasjonale samfunn om hjelp, og beskriver situasjonen som «et landskap av død, fortvilelse og ruin».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren for epidemier er økende. 60 prosent av byer og landsbyer i Honduras er i dag uten rent drikkevann, og over 100 broer og 70 prosent av avlingene er vasket vekk av flomvannet.

- Det er lik over alt, noen ofre for jordskredet og andre for vannet. Det fins knapt et sted i Honduras som ikke er rammet av katastrofen, sa President Carlos Flores.

I tretopper

- Flomstore elver og jordskred har vasket landsbyer bort fra kartet, og hele bydeler i enkelte byer eksisterer ikke lenger, fortsatte han.

Over hele landet har folk søkt tilflukt på hustak og i trær, og mange foreldre har bundet fast barn i tretoppene av frykt for at de skal forsvinne i de frådende vannmassene.

Mange leter etter frukt og annet spiselig i det skitne flomvannet, mens nakne barn tigger etter brød og drikkevann.

Myndighetene i Honduras innførte mandag kveld portforbud de neste to ukene i et forsøk på å hindre plyndring.

«Nasjonalt gravsted»

I nabolandet Nicaragua, som i likhet med Honduras hører til de fattigste i regionen, vurderer myndighetene å erklære hele Casitas-vulkanen for et «nasjonalt gravsted», etter at nærmere 2000 mennesker fryktes omkommet i det enorme jordskredet som skylte vekk flere landsbyer fredag.

Redningsmannskapene hadde mandag nærmest gitt opp håpet om å finne flere overlevende, selv om det fortsatt ble funnet en og annen i live under massene av gjørme, stein, trær og husrester.

Som så ofte før rammet naturens vrede de fattigste av de fattige hardest, fordi de tvinges til å sette opp sine skur nær flomutsatte elvebredder og i bratte og utsatte skråninger.

Kremeres

Mandag, som ved en skjebnens ironi også var De dødes dag i Latin-Amerika, ble flere dusin døde kremert i Posaltega. Dette ble gjort for å redusere faren for epidemier, men stanken av lik hang likevel tungt over området, fortalte borgermesteren Felicita Zeledon.

Også i Guatemala og El Salvador har orkanen «Mitch» med sin herjing krevd flere hundre menneskeliv, selv om det eksakte antallet trolig aldri vil bli kjent.

Tilbudene om hjelp til regionen strømmer nå inn fra hele verden, blant annet fra USA der president Bill Clinton lovet nødhjelp for 15 millioner kroner.

FNs generalsekretær oppfordret også verden til å hjelpe, og oversendte samtidig sine dypeste kondolanser til ofrene.

Mange nordmenn

Det befinner seg mange nordmenn i de mellomamerikanske landene, men ifølge norsk UD skal ingen av dem være direkte berørt av katastrofen.

- Vi har ikke kjennskap til at nordmenn skal være i fare som følge av orkanens herjinger, sier pressetalsmann Ingvard Havnen i UD.

Et titall medlemmer av de norske Latin-Amerika-gruppene var i helgen uten kontakt med omverdenen fordi telefonforbindelsene i Nicaragua brøt sammen. Men de snakket med den norske ambassaden i Managua mandag, og kunne fortelle at alt var i orden, opplyser Havnen.