- Dødeligheten er høyere

Arne Broch Brantsæter, overlege ved Ullevål sykehus, forteller at de øker sin beredskap. Sammenlignet med influensavirus, er coronaviruset farligere, er hans vurdering.

SMITTET: En norsk student skal være smittet av coronaviruset i Italia, melder NRK som viser til den italienske avisa La Nazione. Reporter: Trym Mogen. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er så langt hundre personer blitt testet for det nye coronaviruset. Alle prøvene har vært negative, men det forberedes for at viruset kan komme, eller allerede kan ha kommet, til Norge.

Onsdag ettermiddag holder Ullevål sykehus pressekonferanse om viruset og beredskap.

- Vi har lenge sett til Kina og vurdert den utviklingen der som premissleverandør for hvordan det kommer til å gå. Nå ser denne situasjonen ut til å endre seg noe, i og med at Kina tilsynelatende har fått rimelig god kontroll over situasjonen. Men vi ser at andre land utenfor Kina har fått store utfordringer, og nå også etter hvert i Europa, sier overlege Arne Broch Brantsæter.

Brantsæter forteller at sannsynligheten for at vi får dette viruset «i et større antall» er større enn det norske helsemyndigheter trodde for noen uker siden.

- Helsemyndighetene har gitt et slags startsignal for å forberede oss på at dette er noe som kan utfordre helsetjenesten med mange pasienter, sier han.

ISOLAT: Dersom en corona-smittet pasient kommer til Norge, vil vedkommente høyst sannsynlig havne her - på isolatavdelinga på Ullevål sykehus. Reporter: Trym Mogen. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

Beredskapen økes

Overlegen mener at det fortsatt finnes «et visst håp» om at dette ikke blir en pandemi.

- Det er lov å håpe, men vi må likevel planlegge for et verre scenario, sier han.

Brantsæter understreker at dette er et nytt virus som de har liten eller ingen erfaring med, som gjør at beredskapen økes.

- Sammenliknet med vanlig influensavirus er det ikke noen tvil om, etter mitt syn, at dette viruset er farligere. Dødeligheten er høyere, kanskje ti ganger mer, sier overlegen, som mener det er grunn til å ta viruset på det største alvor.

- Samtidig er det slik at for de aller fleste vil dette bli en mild sykdom, understreker han overfor Dagbladet.

Under pressekonferansen forteller overlegen at det åpnes for at smittede kan få bli hjemme og bli friske der.

- Det er viktig å si at de aller fleste av de pasientene som har blitt smittet eller kommer til å bli smittet, kommer ikke til å få alvorlig sykdom, sier han.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Testes hjemme

Brantsæter trekker fram primærhelsetjenesten, som inngår i den viktige innsatsen med å bekjempe utbruddet og hindre at dette blir en pandemi.

- Det er der disse pasientene sannsynligvis vil søke hjelp i første omgang.

Ifølge Brantsæter har det gjennom flere uker blitt laget et system på hvordan disse pasientene skal testes.

- I våre nærområder har blant annet Oslo legevakt nedlagt en forbilledlig innsats i dette, sier han.

Det er satt opp systemer hvor pasienten skal ringe inn ved mistanke, slik at det kan planlegges prøvetaking og undersøkelse av pasienten.

- Mye av den prøvetakingen som er foretatt i Norge er foretatt hjemme eller i primærhelsetjenesten. I Oslo kommune har de organisert såkalt feberpatruljer, hvor helsepersonell reiser hjem til pasienten, sier overlegen, som kaller systemet vellykket så langt.

Overlege Torgun Wæhre forteller etter spørsmål fra Dagbladet at prøvene i hovedsak tas fra luftveiene til pasientene.

- Det vil si gjennom prøvepinne som man stikker gjennom nesesvelget og ut i halsen, sier hun.

Det kan også tas blodprøver for å påvise viruset, men det er luftveisprøven fra nese og hals som er viktigst, sier hun.

- Nordmann smittet i Italia

Det nye coronaviruset SARS-CoV-2, som forårsaker sykdommen covid-19, har nå spredd seg til 33 land utenfor Kina. Over 80 000 har fått påvist sykdommen, som nå sprer frykt globalt.

En norsk student er smittet av coronaviruset i Italia, melder den italienske avisa La Nazione.

Mannen skal ha blitt testet for viruset på et sykehus i Firenze, og han befinner seg fortsatt i Italia. Han skal ha ankommet for bare noen dager siden.

Italia er det hardest rammede landet i Europa, med over 300 smittetilfeller og 12 dødsfall. De fleste tilfellene er i Nord-Italia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer