VERSTE SIDEN 2005: Mandagens terrorangrep utenfor Manchester Arena, som drepte 22 og skadet 59 mennesker, er det dødeligste angrepet på britisk jord siden London-bombene i 2005. Foto: Joel Goodman/LNP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix 
VERSTE SIDEN 2005: Mandagens terrorangrep utenfor Manchester Arena, som drepte 22 og skadet 59 mennesker, er det dødeligste angrepet på britisk jord siden London-bombene i 2005. Foto: Joel Goodman/LNP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Storbritannias terrorhistorie

Dødeligste angrep siden London-bombene i 2005

Mandagens angrep i Manchester er nå del av Storbritannias blodige terrorhistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bombeangrepet utenfor Manchester Arena etter Ariana Grande-konserten mandag kveld, som krevde 22 menneskeliv og skadet 59, er det dødeligste angrepet i britisk terrorhistorie siden London-bombene 7. juli 2005.

Aksjonen i 2005 var det første islamistiske selvmordsangrepet på britisk jord.

Bombene som drepte 56 mennesker og skadet mer enn 700 i London for snart tolv år siden, ble fraktet til åstedene i kjølebager den fatale morgenen.

al-Qaida

Den islamistiske terrororganisasjonen al-Qaida påtok seg ansvaret for den koordinerte aksjonen.

Tre bomber gikk av på t-banestasjonene Liverpool Street, Edgware Road og Kings Cross/Russell Square.

Den fjerde bomben detonerte på en dobbeldekker-buss på Tavistock Square.

DØDELIGSTE ANGREP: Fire koordinerte selvmordsangrep i London 7. juli 2005 drepte 56 og skadet mer enn 700 mennesker. Foto:AP/Sang Tan/NTB Scanpix
DØDELIGSTE ANGREP: Fire koordinerte selvmordsangrep i London 7. juli 2005 drepte 56 og skadet mer enn 700 mennesker. Foto:AP/Sang Tan/NTB Scanpix Vis mer

Og terroraksjonen var vel innøvd. Ni dager før angrepet arrangerte terroristene Sidique Khan, Shahzad Tanweer og Germaine Lindsay øvingstur på flere togstasjoner. Den fjerde selvmordsbomberen koblet til angrepet var Hasib Husasin.

De såkalte HMTP-bombene var trolig laget av hårblekemiddel og dekket med spiker.

IRA

Både i Storbritannia som sådan og i Manchester har folk historisk sett fått føle terror på kroppen.

På 70-, 80- og 90-tallet ble utallige angrep utført av IRA på britisk jord.

IRA, den paramilitære gruppa som kjemper for et samlet og selvstendig Irland, har tatt langt flere menneskeliv på europeisk jord enn islamistiske terrorgrupper har.

IRA tok mer enn 620 menneskeliv med sine terrorhandlinger fra 1969 og fram til 2005, og de aller fleste var briter.

BOMBEANGREP: IRA detonerte en stor bombe i Manchester i 1996. Foto: NTB Scanpix
BOMBEANGREP: IRA detonerte en stor bombe i Manchester i 1996. Foto: NTB Scanpix Vis mer

15. juni 1996 sto IRA bak et voldsomt bombeangrep i Manchester. IRA detonerte en 1500 kilo tung bombe i Corporation Street, den største bomben på britisk fastland siden Andre verdenskrig.

IRA advarte om bomben 90 minutter før den detonerte, og 75000 mennesker ble evakuert. Ingen døde, men over 200 mennesker ble skadd.

Islamistiske gjerningsmenn

De siste åra er det terrorhandlinger utført av islamistiske gjerningsmenn som har skapt de største overskriftene i Storbritannia.

22. mai 2013 ble den britiske soldaten Lee Rigby brutalt drept på åpen gate.

Old Bailey Court i London fant i desember 2013 Michael Adebolajo (29) og Michael Adebowale (22) skyldige i drapet på Rigby.

De to drapsdømte mennene kjørte rundt på gata i London og lette etter soldater de kunne drepe i rundt en time før de fikk øye på Rigby i bydelen Woolwich.

De to angrep Rigby og hakket ham til døde med en slaktekniv og ei øks på fortauet, med sjokkerte forbipasserende som vitner.

DREPT: Den britiske soldaten Lee Rigby ble brutalt drept på åpen gate 22. mai 2013. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/NTB Scanpix
DREPT: Den britiske soldaten Lee Rigby ble brutalt drept på åpen gate 22. mai 2013. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/NTB Scanpix Vis mer

Adebolajo og Adebowale hevdet senere at de var Allahs soldater og at drapet var en straff for alle muslimer som har mistet livet på grunn av vestlig politikk.

Mandagens angrep i Manchester kom nøyaktig to måneder etter terrorangrepet i Westminster i London, hvor fem mennesker ble drept.

Med en leiebil kjørte 52 år gamle Khalid Masood ned tilfeldige fotgjengere på Westminster-brua som går over Themsen og til Westminster - området hvor det britiske parlamentet og klokketårnet Big Ben ligger.

Etter å ha meid ned sivilpersoner og politifolk på brua, stoppet bilen ved portene til parlamentsområdet. Deretter gikk Masood ut av bilen, inn på området og knivdrepte en politimann før Masood selv ble skutt og drept.

Nedgang i terror

De siste 45 åra er det blitt gjennomført mer enn 16000 terrorangrep i Vest-Europa, ifølge Global Terrorism Database.

Fra 1970 og fram til i dag er det likevel en stor nedgang i antall dødsfall som følge av terrorangrep i Europa, viser tall fra Statista.