Du leser nå Dagbladet Pluss

Snøskred tar liv

Dødeligste skredvinteren på åtte år: - Har ikke kontroll

11 personer har omkommet som følge av et snøskred så langt i år, viser tall fra NGI. - Folk har nok for lite respekt for naturen, sier 113-legen Mads Gilbert.

BEKYMRET: 113-legen Mads Gilbert er bekymret over statistikken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
BEKYMRET: 113-legen Mads Gilbert er bekymret over statistikken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.Vis mer

Tirsdag omkom en mann etter at han skal ha falt ned fra Sultinden i Lyngen i forbindelse med at en snøskavl løset. Mannen er den ellevte personen som har mistet livet i et snøskred så langt i år.

Det gjør 2018/19 til den dødeligste skredvinteren på åtte år. Ikke siden 2010/11 har flere mistet livet i snøskred, ifølge tall fra Norges Geotekniske institutt (NGI).

- Det er altfor høyt. Vi har selvfølgelig en nullvisjon og akkurat nå har vi en situasjon som vi ikke har kontroll på, sier 113-legen Mads Gilbert da Dagbladet presenterer tallene for ham.

Gilbert forteller at sjansene for å overleve et snøskred synker dramatisk om du ikke reddes ut etter 10 minutter om du er helt begravd i raset. Han er klinikkoverlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Troms fylke er landets mest skredutsatte område.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.