TOK GISSEL: De antatte gjerningsmennene bak bombene mot Boston Marathon, brødrene Tamerlan (t.v.) og Dzjokhar Tsarnajev, tok Danny som gissel tre dager etter terrorangrepet.Foto: AP Photo/The Lowell Sun & Robin Young
TOK GISSEL: De antatte gjerningsmennene bak bombene mot Boston Marathon, brødrene Tamerlan (t.v.) og Dzjokhar Tsarnajev, tok Danny som gissel tre dager etter terrorangrepet.Foto: AP Photo/The Lowell Sun & Robin YoungVis mer

- Døden er så nær meg. Jeg vil ikke dø

Danny (26) ble tatt som gissel av Boston-terroristene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tre dager etter at de to bombene gikk av i målområdet på Boston Marathon mandag 15. april, ble Danny tatt som gissel av de antatte gjerningsmennene, brødrene Tamerlan (26) og Dzjokhar (19) Tsarnajev.

Nå forteller den kinesiske immigranten til Boston Globe om den grufulle natta.

- Jeg gjorde det 26-åringen, som bare ønsker å stå fram med sitt amerikanske kallenavn, Danny, satt i sin svarte Mercedes ML 350, langs Brighton Avenue i Boston og skrev en tekstmelding da Tamerlan plutselig banket på ruta.

Før Danny rakk å reagere hadde Tamerlan åpnet døra, og han satte seg inn mens han holdt fram et sølvfarget skytevåpen. Han spurte om Danny hadde fått med seg bombingen av Boston Marathon.

- Jeg gjorde det. Og jeg drepte nettopp en politimann i Cambridge, sa Tamerlan, ifølge Danny.

Danny har hjulpet politiet med hva som skjedde fra politimannen Sean Collier ble drept ved universitetet MIT ved 22.30-tida torsdag og fram til skyteepisoden mellom Tsarnajev-brødrene og politiet klokka 01 natt til fredag. Tamerlan ble drept i episoden, mens lillebroren Dzjokhar rømte og ble pågrepet nesten et døgn seinere.

- Døden er så nær meg. Jeg vil ikke dø. Jeg har mange drømmer som ikke er blitt oppfylt ennå, sier Danny til Boston Globe om hva han tenkte mens det hele sto på.

Trusler og musikk Han forteller at den skremmende og dramatiske hendelsen var en bisarr blanding av voldelige drapstrusler og hverdagslig samtale om jenter, om hvor mye han betalte for Mercedesen, om Iphone 5 og om hvorvidt noen fortsatt hørte på CD-er.

På et tidspunkt skal Tamerlan ha sagt til Danny at han ikke måtte se på ansiktet hans. Danny svarte at han ikke ville huske ansiktet hans.

- Det er som hvite gutter. De ser på svarte gutter og tenker at alle svarte ser helt like ut. Kanskje du synes at alle hvite ser helt like ut, sa Tamerlan, ifølge Danny.

På et annet tidspunkt skal Tsarnajev-brødrene ha blitt skuffet over at Danny ikke hadde noen CD-er i bilen sin. De bladde i stedet gjennom radiokanalene, og prøvde å unngå nyhetskanaler.

Til å begynne med satt Tamerlan i passasjersetet ved siden av Danny, mens Dzjokhar fugte etter i en annen bil, men etter hvert flyttet brødrene alt utstyret sitt over i Dannys bil, og Tamerlan satte seg bak rattet.

- Da en venn ringte meg, sa Tamerlan at han ville drepe meg dersom jeg snakket med vedkommende på kinesisk, forteller Danny.

Diskuterte New York Danny kom til USA som masterstudent i 2009, og jobber i dag i et nystartet teknologiselskap. Han forteller at brødrene hadde visse problemer med å forstå engelsken hans, og at han derfor fortalte at han var fra Kina.

- Så det er derfor engelsken din ikke er så veldig bra. Du er kinesisk. Jeg er muslim, sa Tamerlan, ifølge Danny.

- Kinesere er veldig vennlige overfor muslimer, svarte Danny.

På et tidspunkt hørte også brødrene diskutere helt åpent om de skulle kjøre til New York, men han oppfattet ikke om de planla et annet terrorangrep der, eller om de bare forsøkte å rømme.

Rømte Heldigvis for Danny var bilen hans nesten tom for bensin. Dermed måtte de stoppe på en bensinstasjon, og Danny benyttet sjansen til å rømme. Mens Dzjokhar gikk inn for å betale, hadde Tamerlan lagt fra seg skytevåpenet for å stille inn et navigasjonsapparat.

- Jeg tenkte at jeg må gjøre to ting. Jeg må få av meg sikkerhetsbeltet og åpne døra og komme meg ut så fort jeg kan. Hvis jeg ikke klarer det, vil han drepe meg med en gang, forteller Danny til Boston Globe.

Han klarte å sprinte av gårde.

- Fuck! hørte han Tamerlan rope, men den antatte terroristen fulgte ikke etter.

Danny søkte tilflukt på bakrommet til en annen bensinstasjon tvers over gata mens han ropte at til mannen bak disken at han skulle ringe nødnummeret 911.

Politiet har sagt at Dannys snarrådige handlemåte sørget for at politiet raskt fant Mercedesen og dermed kan ha hindret et mulig nytt bombeangrep mot New York. I stedet endte politiet og brødrene i en vill skyteepisode i Watertown utenfor Boston. Tamerlan ble drept, mens Dzjokhar ble alvorlig skadet.

Flyttet til fengsel Lillebror klarte også å rømme, men ble pågrepet et snaut døgn seinere etter en klappjakt som stengte ned hele Boston-området.

Dzjokhar, som er siktet for bombingen i Boston, har den siste uka ligget alvorlig skadet på Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston. Nå er han tilstanden hans blitt bedre, og amerikansk politi opplyser at han er blitt flyttet til fengselssykehuset i Fort Devens om lag 63 kilometer vest for Boston, melder CNN.

Tre personer ble drept og 264 ble skadet i terrorangrepet.