Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

DØDEN I KHAO LAK

- Det er hauger med lik her. Nesten alle er hvite. Bølgen har slått igjennom hotellet i begge etasjer og alle bungalowene er borte, sier Dagbladet.nos reporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet.no): - Det er ingenting igjen. Den største av bølgene har rast igjennom alt som er av hus. Begge etasjene er vasket helt rene, sier Dagbladet.nos reporter John Rasmussen på telefon fra det som en gang var turistperlen Khao Lak.

Han ser på restene av Blue Village Pakarang. Ingen har kommet seg fram til hotellet før i dag. Offisielle kilder i Thailand snakker om 1000 døde Khao Lak.

- Det er helt forferdelig, sier reporteren.

Norske Star Tour hadde 106 nordmenn i Khao Lak. Hvor mange av de som har kommet seg ut er uklart, men i går gikk tre busser med nordiske turister ut fra Khao Lak til Phuket. Flere har trolig også tatt seg bort fra Khao Lak på egen hånd.

Lukter død

- Det stinker rett og slett død her. Det er døde mennesker over alt. Det er nesten bare hvite vestlige turister blant likene, sier John Rasmussen.

Han er dypt rystet over det han ser. Ingen har vært inne og sett på ødeleggelsene på det norske hotellet Blue Village Pakarang, og nabohotellene South Sea og Sea Wiew. De tre fylte en kilometer med hoteller, restauranter og bungalower langs stranda.

- Det er vanskelig  å forestille seg at noen kan ha overlevd her. Det er rett og slett jevnet med jorda, sier Rasmussen.

MISTET BARNA: De to thailandske kvinnene skal ha mistet barna sine i Khao Lak. Foto: SCANPIX
MISTET BARNA: De to thailandske kvinnene skal ha mistet barna sine i Khao Lak. Foto: SCANPIX Vis mer

Ingen av hotellene på stedet er over to etasjer, og monsterbølgen har slått igjennom alt.

- Hotellene er vasket helt rene. En bil står på taket til vaskeriet nede på stranda, det sier noe om hvor stor denne bølgen må ha vært. Den må ha vært 5-6 meter høy, sier han.

Anlegget delt i to av bølgen

Star Tour hadde en egen Bamseklubb for barna fra 4 til 7 år på hotellet Blue Village Pakarang. Bølgen delte hele anlegget i to med en stor elv. Redningsmannskapene som nå arbeider i Khao Lak sier de vil ta seg fram til området i morgen.

Svenske Charlotta Ölander (26) forteller at hun så at barna i Bamseklubben ble tatt av bølgen.

- Barna som lekte i Bamseklubben på stranda ble feid bort når vannet kom, sier hun til Aftonbladet. Hun forteller at det var mange barn ble skadd og at flere av dem ikke fant igjen foreldrene sine i kaoset etter bølgen.

En representant for den norske ambassaden i Bangkok har i dag nådd fram til Khao Lak.

- Situasjonen i Khao Lak er svært dramatisk, og vi har ingen oversikt ennå. Vi savner fortsatt flere hundre nordmenn, og det er all grunn til å tro at antallet døde og skadde vil vokse, sier Cathrine Andersen i UD til Dagbladet.no.

To norske familier savnet

To norske familier er savnet fra Khao Lak.

 • Brødrene Martin (12) og Marius (15) Aanstad ble tatt av bølgen mens de sto inne i hotellet Blue Village Pakarang. Marius ble funnet i live, mens Martin fremdeles er savnet.
 • Hele familien Wernersen er også savnet. Pappa Ketil (35), mamma Ann Kristin (38), Daniel (9) og Sophie (6) var på ferie i Khao Lak, men etter skjelvet har ikke familien i Norge fått kontakt med dem.
 • VG forteller om familien Hartviksen som også er savnet i Khao Lak. Pappa Asgeir (41), mamma Aud (43), Fredrik (14) og Morten (10). Familien i Norge har ikke klart å komme i kontakt med dem.

  Lokalt får Dagbladet.no opplyst at alle de overlevende allerede er skysset ut av området, men det er fremdeles svært vanskelig å få oversikt over hvor de overlevende kan befinne seg.

  - Vi har ubekreftede meldinger om døde nordmenn i Khao Lak, men vi vet at folk har tatt seg vekk fra området til andre steder på egen hånd, sier Star Tours informasjonssjef, Lena Petersson til Dagbladet.no. Hun var ukjent med at de overlevende allerede var skysset ut.

  Hun opplyser at de fremdeles jobber med å få alle overlevende ut fra området. Star Tour har fremdeles ikke fått kontakt med over 100 av sine reisende, mange av dem reiste kun med fly, og de har fått rapporter om at noen kan ha tatt seg helt hjem på egen hånd.

  - Det er viktig at folk tar kontakt, sier Petersson.

  Star Tour har et døgnåpent telefonnumemr for pårørende og reisende: 67 11 50 02.

  De er allerede i gang med å få sine reisende hjem.

  - Våre første passasjerer landet i natt, og det var en liten del. Vi har nå flere fly som kommer til Skandinavia i løpet av de første dagene, sier Pettersson.

SAMLER LIKENE: Dagbladet.nos reporter mener bølgen må ha vært langt kraftigere i Khao Lak enn den som traff Phuket.
MENGDER AV LIK: Det er svært mange døde i Khao Lak.
<B>SÅ BARNEKLUBBEN FORSVINNE: Star Tour hadde mellom 50 og 100 nordmenn i Khao Lak, og en egen Bamseklubb for barn mellom 4 og 7 år.
SKYLDT VEKK: Bungalowene på stranda er rett og slett borte, forteller Dagbladet.nos reporter.
<B>BLUE VILLAGE PAKARANG: </B> Slik så hotellet ut før jordskjelvet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media